Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nema opasnosti po zdravlje: Otkriven uzrok eksplozije u Bosanskom Brodu?

BiH

rafinerija eksplozija (1)
Foto: Fokus.ba

Jedno lice smrtno je stradalo, a devet je povrijeđeno u eksploziji koja se desila u krugu Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu u utorak oko 21:30 sati.

Najverovatnije je do nesreće došlo tako što je procurilo gorivo koje je zahvatilo postrojenje toplane zbog čega je buknuo požar – saznaje nezvanično portal Srpskainfo.

U policiji i tužilaštvu ne mogu još da govore o detaljima nesreće u kojoj je smrtno stradao jedan radnik , a devet ih je povređeno. U Optima grupi se još nisu oglasili zvanično.

Eksplozija se dogodila u blizini postrojenja “05”, u kojem se prerađuju nafta i plin, tako da su vatrogasne ekipe na terenu uložile nadljudske napore da se požar ne proširi.

Iz „Optima grupe“ danas je saopćeno da su, nakon sinoćnjeg požara u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, mjerni pokazatelji kvaliteta vazduha u granicama normale i da nema opasnosti po zdravlje stanovnika Bosanskog Broda i susjednih općina.

Formirana je, kako preciziraju, operativna komisija za lokalizaciju i uklanjanje posljedica sinoćne havarije.

Od danas je i službena komisija pristupila istraživanju razloga nastalog incidenta i određivanju razmjera posljedica.

-Rezultati komisije bit će objavljeni naknadno – navodi se u saopćenju iz „Optima grupe“, čiji je osnivač ruska kompanija “NjeftegazInKor”, vlasnica Rafinerija nafte Bosanski Brod.

Uviđajem na mjestu nesreće rukovodi dežurni tužilac Okružnog javnog tužiteljstva Doboj zajedno sa pripadnicima PU Doboj, nakon čega će biti poznato više infromacija.

Požar, koji je buknuo nakon sinoćnje eksplozije i vidio se čak iz susjedne Hrvatske, iz Slavnonskog Broda na lijevoj obali rijeke Save, ugasili su vatrogasci.

https://www.fokus.ba/vijesti/bih/gradjanima-naredjeno-da-se-sklone-da-je-eksplodirao-izomaks-sve-bi-bilo-unisteno/1249865/