Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otkriveno 20 osoba u ilegalnom prelasku granice kod Bijeljine

granicna policija BiH 1
FOTO:

Pripadnici Jedinice granične policije Bijeljina u saradnji sa službenicima Centra javne bezbjednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske danas su u jutarnjim satima otkrili dvije grupe ilegalnih migranata u blizini Međunarodnog graničnog prijalaza Rača.

Dvadeset osoba afroazijskog porijekla predato je pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH koji su pokrenuli proces readmisije osoba propisan Sporazumom o readmisiji sa Republikom Srbijom.

U februaru ove godine u devet slučajeva u ilegalnom prelasku državne granice otkriveno je 13 državljana Pakistana, pet Afganistana, tri državljaninaSirije, dva Alžira i po jedan državljanin Iraka, Irana i Palestine.

Bosna i Hercegovina, kao ni susjedne zemlje, nije izložena masovnom migracijskom pritisku. Aktuelna situacija u Srbiji i Makedoniji, gdje duže vrijeme boravi veći broj migranata, ukazuje na moguće aktivnosti migranata i pronalazak alternativnih ruta kretanja prema zemljama EU, koje mogu uključivati i BiH.

Posljednji evidentirani slučajevi u februaru ove godine ukazuju na to da migranti iz zemalja visokog migracijskog rizika u pojedinačnim slučajevima i manjim grupama nastoje koristiti teritorij BiH kao tranzitno područje na putu prema zemljama EU, saopćeno je iz Granične policije BiH.