Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otkriveno ko je kupio šest tramvaja od GRAS-a

marijin_dvor_tramvaj

Kako bi namirila svoja potraživanja Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na javnoj aukciji koju je organizirala prije nekoliok dana, firmi „Čelik promet“ iz Visokog prodala je šest GRAS-ovih tramvaja za 58.617 KM, saznaje „Dnevni avaz“.

Prema riječima Vahida Jašarevića, vlasnika „Čelik prometa“, koji je kupio tramvaje na licitaciji, njihova firma inače kupuje kompletna vozila te ih rastavlja i prodaje u dijelovima.

– Mi to kupujemo jer se bavimo preradom sekundarnih sirovina. Razdvajamo staro željezo, bakar i aluminij i to dalje prodajemo u topionice, željezare – rekao je Jašarević, dodajući da tramvaji koje su kupili nisu u voznom stanju.

Ističe da će prilikom preuzimanje kupljene tramvaje rastaviti na licu mjesta u krugu GRAS-a te ih u dijelovima odvući do skladišta.

Cilj održavanja javne prodaje bio je izmirivanje potraživanja UIO, jer preduzeće GRAS po osnovi PDV-a Upravi duguje više od 26 miliona maraka.

Kako je kazao portparol UIO-a Ratko Kovačević, na aukciji je osim firme „Čelik-promet“, učestvao i „Eko-servis“ iz Tešnja.

– Prva aukcija koju smo organizirali bila je neuspješna te je istog dana upriličena i druga, na kojoj je Odbor za prodaju odlučio snižiti cijene za 25 posto. Od ponuđenih 10 tramvaja prodano je šest – rekao je Kovačević.

S obzirom na to da sva vozila nisu prodata, UIO 19. jula organizira direktnu prodaju preostala četiri tramvaja.

– Ponude za direktnu prodaju dostavljaju se u zatvorenoj koverti najmanje 24 sata prije prodaje. Potom se koverte otvaraju javno i roba se prodaje licu sa najboljom ponudom. Ukoliko dva ili više učesnika ponude isti iznos, Odbor će prodati vozila putem nadmetanja među tim licima – rekao je Kovačević.