Otkriveno ko je vlasnik jahte na kojoj „orgijaju“ domaći političari

BiH

jahta

Domaću javnost zaintrigrirala je informacija državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića da je u Portorožu stacionirana jahta na kojoj „orgijaju“ domaći političari.

[quote_left]Firme „Integra inženjering“ i „Integral inženjering“ Slobodana Stankovića samo u tri kreditne linije uzele su od IRB-a ukupno 25 miliona KM[/quote_left]

Tragom izjave BN TV je došao do informacije na sajtu Ministarstva za infrastrukturu Republike Slovenije – Bazi podataka Uprave za pomorstvo da je preduzeće „Integral mostogradnja D.O.O.“ upisano kao vlasnik jahte „PERMAR S.L.R“.

Proizvedena je 2006. godine u San Remu u Italiji, a od 2013. registrovana je na firmu „Integral mostogradnja D.O.O“ koja je u većinskom vlasniku Slobodana Stankovića, vlasnika koncerna „Integral“ iz Laktaša. Jahta je veoma luksuzno opremljena i njena vrijednost se trenutno kreće oko tri miliona KM.

U zvaničnom Registru privrednih subjekata Republike Slovenije ovo preduzeće je osnovano u novembru 2006. i osim Slobodana Stankovića koji je većinski vlasnik 51% akcija, 19% akcija je u vlasništvu Slavice Stanković, a po 15% imaju Tamara Regosić Stanković i Maja Praštalo.

Od osnivanja firma nije imala velike prihode od prodaje i drugih aktivnosti.

Postavlja se pitanje odakle je i kako pribavljen novac za kupovinu jahte, a vrlo je vjerovatno da su za to korištena sredstva Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, javlja BN TV.

Firme „Integra inženjering“ i „Integral inženjering“ Slobodana Stankovića samo u tri kreditne linije uzele su od IRB-a ukupno 25 miliona KM.

Prvi kredit od 5 miliona KM firma „Integra inženjering“ preko NLB Razvojne banke realizovala je 2. septembra 2009.

Drugi kredit takođe od 5 miliona KM realizovan je mjesec dana kasnije, 2. oktobra 2009. preko firme „Integral-inženjering“ i Nove banke (link pogledajte OVDE), a treći od 15 miliona KM preko Uni-kredit banke 14. jula 2011. godine.

Dakle samo ovim kreditima Stanković je od IRB-a dobio 25 miliona KM, a sasvim izvjesno da je nekoliko miliona izneseno iz Republike Srpske i izdvojeno za kupovinu luksuzne jahte.