Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podaci iz 32 institucije

Otkud mostarskom telekomu 234 službena vozila?

HT_Eronet_CIN (1)

Manje od trećine federalnih institucija navelo da ima 601 službeno vozilo

Samo 32 od 117 institucija na nivou Federacije BiH ima 601 službeno vozilo. Ova informacija proističe iz pisanog odgovora Vlade FBiH federalnom zastupniku Adisu Arapoviću (SBB).

Piše: A. DUČIĆ

On je, naime, na Facebooku objavio da Vlada nema evidenciju službenih vozila na nivou Federacije BiH, čak ni vozila koja koriste organi uprave i institucije.

-Vlada je moj zahtjev za dostavljenje spiska službenih vozila poslala na adrese 117 institucija , koje meni kao zastupniku pojedinačno šalju odgovore i podatke o voznom parku. Do danas mjesec dana od moga zahtjeva, odgovorile su samo 32 od 117 institucija. U tih 32 institucije, što je oko 30% od ukupnog broja, ima 601 službeno vozilo. Preostalih 85 institucija još nije dostavilo podatke o službenim vozilima. Među njima je i osam federalnih ministarstava, te desetine ureda, zavoda, agencija, fondacija, javnih preduzeća. itd. Dajem javnosti na uvid listu institucija koje su dostavile informacije, a ostalima neka ovo bude posljednje podsjećanje na neispunjenu obavezu. U narednoj epizodi ću pojedinačno prozivati ministre, direktore i druge rukovodioce koji kriju podatke o službenim vozilima – naveo je Arapović.

Zbog svega izrečenog, pripremio je, kaže, Zaključak kojim od Parlamenta traži da Vladi naloži donošenje Uredbe o vizuelnom označavanju i numeraciji svih službenih vozila, osim onih koja koriste štićene osobe, te da uspostavi jedinstveni Registar službenih vozila.

Inače, prema podacima koje je dobio iz Generalnog sekretarijatu Vlade, samo javno preduzeće Hrvatske telekomunikacije ili HT Mostar ima čak 234 službena vozila. Na spisku od 32 institucije na drugom mjestu je FUCZ sa 97 službena vozila, zatim BH Pošta sa 43.