Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon osam mjeseci

Otpad odlazi iz Drvara, a odgovornih i dalje nema

otpad drvar (1)

A čitav slučaj ostat će kao još jedno svjedočanstvo neefikasnosti, odnosno sporosti naše vlasti i nadležnih institucija u rješavanju problema

Zahvaljujući medijima i pritisku koji nisu dozvolili da na čitav slučaj ”padne u zaborav”, počeo je dugoočekivani odvoz i uništavanje stotina tona spornog tekstilnog otpada uvezenog iz Italije, saopćila je neformalna grupa građana “Drvar bez italijanskog otpada”.

“Iz napuštenih hala bivše fabrike “Grmeč” 10. marta odvezeno je nekoliko bala otpada iz Italije, koji je već osam mjeseci nelegalno deponovan u Drvaru zbog kojeg je cijeli grad bio uznemiren, pa čak i protestvovao.

Uklanjanje koje je, prema obećanjima vlasti u prošloj godini, trebalo da se desi „za nekoliko dana“, počelo je tek „nakon osam mjeseci“.

Ko je odgovoran za to? Zašto je trebalo skoro osam mjeseci da se neko pokrene po ovom pitanju?
I to neposredno nakon objavljivanja teksta na portalu Antikorupcija, koji je upozoravao na ovu činjenicu i nakon naše najave da više nećemo čekati, nego preduzeti sve što je u našoj moći da se ovaj problem riješi.

Jutros su, po otpad, u Drvar, došli novi kamioni. Ali će trebati da dođu još mnogi, kako bi se velika količina nelegalno deponovanog otpada uklonila.
Da bismo bili sigurni da će to biti uklonjeno van teritorije Drvara telefonski smo kontaktirali policiju i tražili da ode na lice mjesta. Oni su na to pristali i rekli da će ispratiti kamion van teritorije opštine.

Drago nam je da su se stvari pokrenule sa mrtve tačke, ali ovo je rješavanje posljedice dok uzrok problema i dalje ostaje otvoren. Kada to kažemo, mislimo na nadležne koji su dozvoli da se ovo dogodi! Kao građani tražimo odgovornost. Svih!
Tužilaštvo mora da obavi svoj posao i da se odgovorni sankcionišu u skladu sa zakonom. A, neki u ovom slučaju imaju i moralnu odgovornost i od njih ćemo tražiti da polože račune građanima koji im isplaćuju plate.

A čitav slučaj ostat će kao još jedno svjedočanstvo neefikasnosti, odnosno sporosti naše vlasti i nadležnih institucija u rješavanju problema. I kao potvrda potrebe i snage građanskog aktivizma.

Bez koga čitav ovaj slučaj ne bi ni postojao. I bez koga bi ovaj otpad zauvijek i ostao tamo gdje je prvobitno nelegalno istovaren, saopćeno je.