BiH

Otvaranje Ferhadije osiguravat će više od 1.000 policajaca

06/05/2016

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Dragan Lukač potvrdio da su izvršene sve sigurnosne pripreme za sutrašnje svečano otvaranje Ferhadije te ukazao da je važno da se s tog skupa pošalje poruka mira, suživota te pokaže da je Banja Luka otvoren grad, spreman za suživot.

Na pres-konferenciji uoči svečanog otvaranja obnovljene džamije Ferhadije, naglašeno je da ne postoje bilo kakve informacije da bi moglo doći do ugrožavanja održavanja ovog skupa ili ugrožavanja sigurnosti zvanica i vjernika.

Lukač je rekao da će svečano otvaranje Ferhadije osiguravati više od 1.000 policajaca, budući da se očekuje oko 10.000 posjetilaca, u organizovanim prijevozom više od 100 autobusa, zvaničnici iz BiH, premijer Turske Ahmet Dautoglu i drugi gosti.

Očekuje se, kaže, da ovaj veliki skup protekne bez problema i iz Banje Luke ode pozitivna slika u svijet.

Štab osiguranja “Ferhadija 2016” je aktivno radio na osiguranju ovog javnog događaja, a direktor policije RS-a Gojko Vasić je također naglasio da su sve pripremne aktivnosti privedene kraju i očekuje da sve prođe u najboljem redu.

Vasić je istakao da su poduzete mjere za siguran dolazak svih gostiju u Banju Luku, vjernika iz drugih krajeva BiH.

Načelnik Centra javne bezbjednosti Banja Luka Boško Pandža je naveo da se “Štab osiguranja Ferhadije” nalazi od danas u stalnom zasjedanju.

Osim MUPRS-a u osiguranju učestvuju, u okviru svojih nadležnosti, i sve druge policijske agencije u BiH, kao i EUFOR, te neophodne gradske službe Banje Luke.

Na snazi će biti obustava saobraćaja u užem dijelu Ferhadije, kao i zabrana rada određenih ugostiteljskih objekata i privrednih subjekata.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.