Otvoren 13. Kids festival: Šarena parada uljepšala ulice Sarajeva

Otvoren 13. Kids festival

Okupljanjem ispred Sebilja, a potom i svečanom šarenom paradom, koja je uveselila i uljepšala ulice Sarajeva otvoren je 13. po redu Kids festival. Djeca iz raznih krajeva BiH, koja su učestvovala u šarenoj paradi otišla su i do Trga djece Sarajeva, gdje su položila cvijeće na spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog glavnog grada BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Ove godine Kids festival će se održati na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović i u Domu oružanih snaga BiH. Planiran je bogat sadržaj, veliki broj radionica, izložbi, a tu su i zabava, filmovi, igrokazi… Festival je zvanično na Trgu Oslobođenja otvorenim proglasila direktorica festivala Susanne Prahl.

„Veoma sam sretna što vas vidim djeco. Naredna tri dana vi ćete vladati ovim gradom, sa svojim osmjesima i kreativnošću. Uživajte u Kids festivalu“, rekla je prilikom otvorenja Prahl.

Direktorica festivala tokom okupljanja na Baščaršiji nije krila oduševljenje što je došao dan otvorenja 13. izdanja festivala i što je tako veliki broj djece došao da učestvuje u šarenoj paradi.

„Nadam se da će ovo biti najveseliji festivala ikada u ovom gradu. Šarena parada je predivna, radujem se što je došao ovako veliki broj djece na otvorenje. Drago mi je što su tu s nama turski i bugarski ambasadori u BiH, ali ovaj festival je u potpunosti posfvećen djeci iz cijele BiH. Za mene su oni ambasadori“, kazala je Prahl.

Ovogodišnji Kids festival ima jako puno partnera. Ovu manifestaciju su odlučili podržati UNESCO, kao i svake godine, ali i ambasada Turske i Bugarske u BiH.

„Ovo je drugi put kako učestvujemo u festivalu i moje zadovoljstvo je veliko. Došli smo sa nešto većom grupom i nadam se da ćemo svake godine sve aktivnije učestvovati u ovom festivalu. Inače festivali vezani za djecu su nešto čemu pridajemo veliku važnost. Znate da je Turska jedina zemlja u svijetu koja ima Dan djeteta, 23. april. Svake godine i u BiH slavimo ovaj praznik zajedno sa djecom odavde, tako da je ovaj festival samo nastavak te proslave“, rekao je turski amabasador Cihad Erginay.

Njegov kolega Angel Angelov, bugarski amabasador u BiH objasnio je zašto se njegova zemlja odlučila da podrži Kids festival.

„Prepoznali smo Kids festival kao odličan događaj koji je za djecu pravi most između različitih kultura i država. Bugarska kao članica Evropske unije je odlučila da finansira jednu lutkarsku predstavu. To je ustvari igra sa svjetlosti na temu bajke ‘Ružno pače’. Nadam se da će djeca sa zadovoljstvom pogledati predstavu“, kazao je Angelov.

Među gostima ovogodišnjeg festivala je i Ramzi Labir, izvršni direktor Kids festivala u Tunisu. MUP Kantona Sarajevo će kao partner aktivno učestvovati u festivalu. Naime, uposlenici snaga sigurnosti će zajedno sa kolegama iz Varšave držati radionicu tokom koje će djeci govoriti o sigurnosti na internetu, u saobraćaju i na taj način pokušati edukovati djecu.

Kids festival će se održati od 3. do 6. juna ove godine, a organizatori se nadaju učešću između 20.000 i 30.000 djece.