Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvoren naučno-stručni skup “Hrvati BiH-nositelji europskih vrijednosti?”

grabar kitarovic – covic

Dvodnevni naučno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem “Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji europskih vrijednosti?”, koji se održava u organizaciji Ureda hrvatskoga člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, otvoren je u četvrtak u Neumu.

– Hrvatska očekuje žurno donošenje novog izbornog zakona koji će jamčiti jednakopravnost sva tri naroda, donošenje novoga statuta Grada Mostara i organiziranje lokalnih izbora u tom gradu te pravovremeno djelovanje međunarodne zajednice, koje je nužno za stabilnost BiH i šireg susjedstva, uključujući i unutarnje reformske procese u državi te europske integracije – kazala je u svom obraćanju na početku skupa hrvatska predsjednica Kolinda Grbar Kitarović.

Dodala je kako je “puzajućim promjenama” Daytonskog sporazuma, posebice kroz odluke visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH, ugrožena konstitutivnost i ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH.

– U dva navrata Bošnjaci su izabrali hrvatskog člana Predsjedništva BiH, u Mostaru se ne provodi odluka Ustavnog suda te izbori nisu održani više od osam godina. BiH je izložena i novim izazovima, posebice međunarodnom terorizmu i prijetećoj migrantskoj krizi. Raste broj ekstremističkih zajednica. U Republici Srpskoj gotovo da nema povratka izbjeglica i prognanika, a u Federaciji se nastavlja majorizacija Hrvata – naglasila je Grabar Kitarović.

Napomenula je kako je međunarodna zajednica dugo zatvarala oči nad tim činjenicama.

– Hrvatska snažno podržava teritorijalnu cjelovitost i suverenitet BiH, kao i njezin put europskih integracija. Spremni smo pomoći u borbi protiv međunarodnog terorizma i zaštiti od ilegalnih migracija. Snažno ćemo diplomatski djelovati prema međunarodnoj zajednici s ciljem dogradnje Daytonskog sporazuma, osiguranja stabilnosti BIH i šireg susjedstva te sprječavanja vanjskih utjecaja – poručila je hrvatska predsjednica.

Hrvatski člana Predsjedništva BiH Dragan Čović u svom je pozdravnom govoru kazao kako će neumski skup rezultirati zaključcima koji će definirati jasan strateški put i odrednice za poziciju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

– Iskušenja u Bosni i Hercegovini je i previše, a hrvatski narod stavio je sebi kao prioritet da bude nositelj stabilnosti i bh. europskog puta. Jako nam je važno da kroz akademsku misao i kroz znanstvenu djelatnost, jasno poručimo kako vidimo Bosnu i Hercegovinu, kakav je njezin europski put te da vrlo jasan definiramo naš strateški put – istaknuo je Čović.

Skupu su se obratili i rektorica Sveučilišta u Mostaru Ljerka Ostojić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras te rektor Sveučilišta u Splitu i predsjednik Rektorskog zbora Republike Hrvatske Šimun Anđelinović.

Suorganizatori skupa su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH, Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora BiH, Sveučilište u Mostaru, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, te Institut za društveno-politička istraživanja iz Mostara.