Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Otvoren novi edukativni centar Hitne medicinske pomoći

hitna pomoc edukativni centar333

Edukativni centar nosi ime po doktorici Silvi Rizvanbegović, heroini koja je svoj život dala pomažući ranjenim tokom protekle agresije

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo danas je otvoren novi, veći prostor za rad Centra za edukaciju o urgentnom zbrinjavanju, namijenjen osoblju te ustanove, ali i drugih zdravstvenih ustanova i organizovanih službi iz BiH poput policije, vatrogasaca, civiline zaštite, Oružanih snaga BiH, kao i građana.

Centar se sastoji od prostora za trening, edukaciju i adiministraciju. Centralna prostorija je opremljena neophodnim pomagalima za savremeno održavanje nastave i video linkom je povezana sa glavnim reanimacionim prostorom u ambulanti Zavoda. Ona se pokretnim pregradama može podijeliti na tri izolovane prostorije za izvođenje treninga a svaki je pojedinačno podržan monitorom.

Edukativni centar nosi ime po doktorici Silvi Rizvanbegović, heroini koja je svoj život dala pomažući ranjenim tokom protekle agresije.

– Dosadašnje prostorije za edukaciju su vremenom postale nedovoljne i nefunkcionalne, te je Zavod pokrenuo inicijativu za gradnju modernog centra za edukaciju i trening iz oblasti hitne medicinske pomoći. Vlada KS i Ministarstvo zdravstva su imali sluha za ovu inicijativu, kao i Skupština KS koja je odobrila finansijska sredstva za realizaciju ovog značajnog projekta – naveo je direktor te zdravstvene ustanove Adem Zalihić.

Kantonalni premijer Adem Zolj ukazao je da je Centar od izuzetne važnosti, jer u njemu edukaciju prolaze pripadnici brojnih organizovanih službi BiH koje na mjesto nesreće često dolaze prve.

Po riječima ministrice zdravstva KS Zilhe Ademaj ovo je vrhunski edukacioni centar koji će se u budućnosti morati i kadrovski jačati.

– U Budžetu za narednu godinu planirali smo sredstava za adaptaciju kompletnog objekta Hitne medicinske pomoći. Bitno je i kadrovsko osposobljavanje, kako bi Hitna pomoć dostigla nivo kakav zaslužuje – dodala je Ademaj, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.