BiH

Sarajevo

Otvoren novi edukativni centar Hitne medicinske pomoći

24/12/2018

Edukativni centar nosi ime po doktorici Silvi Rizvanbegović, heroini koja je svoj život dala pomažući ranjenim tokom protekle agresije

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo danas je otvoren novi, veći prostor za rad Centra za edukaciju o urgentnom zbrinjavanju, namijenjen osoblju te ustanove, ali i drugih zdravstvenih ustanova i organizovanih službi iz BiH poput policije, vatrogasaca, civiline zaštite, Oružanih snaga BiH, kao i građana.

Centar se sastoji od prostora za trening, edukaciju i adiministraciju. Centralna prostorija je opremljena neophodnim pomagalima za savremeno održavanje nastave i video linkom je povezana sa glavnim reanimacionim prostorom u ambulanti Zavoda. Ona se pokretnim pregradama može podijeliti na tri izolovane prostorije za izvođenje treninga a svaki je pojedinačno podržan monitorom.

Edukativni centar nosi ime po doktorici Silvi Rizvanbegović, heroini koja je svoj život dala pomažući ranjenim tokom protekle agresije.

– Dosadašnje prostorije za edukaciju su vremenom postale nedovoljne i nefunkcionalne, te je Zavod pokrenuo inicijativu za gradnju modernog centra za edukaciju i trening iz oblasti hitne medicinske pomoći. Vlada KS i Ministarstvo zdravstva su imali sluha za ovu inicijativu, kao i Skupština KS koja je odobrila finansijska sredstva za realizaciju ovog značajnog projekta – naveo je direktor te zdravstvene ustanove Adem Zalihić.

Kantonalni premijer Adem Zolj ukazao je da je Centar od izuzetne važnosti, jer u njemu edukaciju prolaze pripadnici brojnih organizovanih službi BiH koje na mjesto nesreće često dolaze prve.

Po riječima ministrice zdravstva KS Zilhe Ademaj ovo je vrhunski edukacioni centar koji će se u budućnosti morati i kadrovski jačati.

– U Budžetu za narednu godinu planirali smo sredstava za adaptaciju kompletnog objekta Hitne medicinske pomoći. Bitno je i kadrovsko osposobljavanje, kako bi Hitna pomoć dostigla nivo kakav zaslužuje – dodala je Ademaj, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.