Otvoren počasni generalni konzulat Republike Albanije u Sarajevu

konzulat-albanije-u-sarajevu-1
FOTO: D. B.

Počasni generalni konzulat Republike Albanije otvoren je danas u Sarajevu.

Konzulat su otvorili ministri vanjskih poslova Albanije i Bosne i Hercegovine Ditmir Bushati i Igor Crnadak uz prisustvo počasnog generalnog konzula Muharrema Zejnullahua.

Ministar Bushati istakao je da je otvaranje konzulata nastavak dalje saradnje dvije zemlje i mjesto gdje će se vršiti razmjena znanja i iskustva.

konzulat-albanije-u-sarajevu-4– Drago mi je da se temelji albanske kuće grade ovdje u samom srcu Sarajeva. Naši narodi dugo godina žive zajedno. Ovaj konzulat je jedan korak u našem zajedničkom napredovanju. Naše zajedničko dijeljenje sudbine nas obavezuje da nastavimo saradnju – rekao je Bushati nakon otkrivanja ploče sa zvaničnim natpisom konzulata.

Dodao je da će se konzulatom stvoriti bolji most među narodima te vjeruje da će se unaprijediti relacije i kontakti albanskog stanovništva u BiH.

– Želim da ovaj konzulat vidite kao vašu kuću gdje će se okupljat osim Albanaca u BiH i drugi građani – zaključio je Bushati.

 

Ministar Crnadak vjeruje da se otvaranjem konzulata stvaraju pretpostavke za bolju saradnju između dva naroda.

– Mi nažalost nemamo svoju ambasadu u Tirani niti Albanija u Sarajevu. Nas dvojica smo se dogovorili da to pitanje razmotrimo da vidimo da li postoje mogućnosti da se to promijeni. Želim iskazati uvjerenje da će ovaj konzulat biti dodatni kanal za komunikacije i nove odnose – poručio je Crnadak.

konzulat-albanije-u-sarajevu-2

Istakao je da posebnih problema između Albanije i BiH nema te da je fokusiran kako da u narednom periodu se uradi nešto konkretno u ekonomiji, turizmu, infrastrukturi i drugim oblastima koje će koristiti građanima.

– Mislim da je jedna od stvari koja je pokazala naše trenutne relacije činjenica da smo zajedno prošlog ljeta pozvali sve ljude iz BiH da posjete obalu i ljetovališta u Albaniji a to smo danas u Sarajevu isto uradili i pozvali ljude iz Albanije da dođu na Jahorinu, Bjelašnicu i druga naša skijaška odredišta – rekao je Crnadak.

konzulat-albanije-u-sarajevu-3

Počasni konzul Republike Albanije u BiH Muharrem Zejnullahu na kraju je kazao da će njegov posao u narednom periodu biti da radi na unapređenju privredne, kulturne, obrazovne i turističke saradnje.