Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvoren prvi kongres reumatologa u BiH

mevludin_mekic

Kongres reumatologa, prvi u Bosni Hercegovini, s više od stotinu učesnika iz zemlje i regiona, otvoren je večeras u Sarajevu.

Ovaj značajni skup trajat će do 9. oktobra i po riječima predstavnika organizacionog odbora iz bh. Udruženja reumatologa, prof.dr. Mevludina Mekića iz Sarajeva i mr.sci.dr. Ljubinke Božić iz Banje Luke, rezultat je dugog i napornog rada te želje da se učesnici okupe na jednom mjestu i usmjere ka zajedničkom cilju – uspješnom liječenju pacijenata oboljelih od reumatoidnog artritisa i drugih raširenih reumatskih bolesti čije su posljedice ozbiljne i bitno narušavaju kvalitet života.

Organizatori se nadaju da će učesnici nesebično podijeliti i širiti njihova znanja i iskustva iz prakse.

Kongres je prilika za prezentaciju najnovijh dostignuća u dijagnosticiranju i terapiji artritisa i drugih teških reumatskih oboljenja.

Predviđena su predavanja nekih od najementnijih ljekara u ovoj oblasti i komplementarnim medicinskim granama iz BiH, Sbrije, Crne Gore, Slovenije, Mađarske.

Pažnja će biti posvećena i pedijatrijskoj reumatologiji.

Pošto liječenje reumatskih oboljenja najčešće zahtijeva multidisciplinarni medicinski pristup, učesnici su i ortopedi, ginekolozi, pedijatri, internisti.

Učestvuju također medicinske sestre i tehničari s reumatoloških bolničkih odjeljenja, kao i pacijenti, članovi udruženja oboljelih od reumatoidnog artritisa i drugih reumatskih oboljenja.

Po programu, kongres treba da nastavi rad sutra u 8.30 sati.