Otvoren sajam gospodarstva u Mostaru: Mostar i jeste i može biti most (FOTO)

BiH

politicari sajam u mostaru (2)

Svečanom ceremonijom otvaranja počeo je 19. međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2016.

Dalfina Bošnjak, direktorica Mostarskog sajma, u obraćanju brojnim uglednim gostima i izlagačima naglasila je da je posebno ponosna što se Sajam nastavlja održavati uz zemlju pokrovitelja, a ove godine je to Republika Turska, javlja Anadolu Agency (AA).

„Ovaj Sajam je za opće dobro i korist svima u BiH. U pet sajamskih dana oko 800 izlagača će predstaviti svoje proizvode i usluge. Tradicionalno, biće podsajamske manifestacije. Mnoštvo korisnih konferencija, okruglih stolova… Ponosni smo zbog nastavka organiziranja Sajma uz zemlju partnera, raduje nas da je to ove godine Turska. Snažna zemlja sa razvijenim gospodarstvom, trgovinom i ostalim industrijskim granama. Ta činjenica pokazuje naš značaj, doprinos u povezivanju BiH i Turske i produbljenju saradnje“, rekla je Bošnjak.

politicari sajam u mostaru (4)

Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara, pozdravio je sve okupljene i izrazio veliko zadovoljstvo što je Mostar domaćin ovako velikog privrednog, političkog i društvenog događaja.

„Već 19. godinu Sajam gospodarstva iz godine u godinu raste i povećava svoju ponudu. Privlači sve veći broj izlagača i posjetitelja. Međunarodni sajam postao je brend među sajamskim manifestacijama. Ima veliki značaj za Mostar, ali i cijelu BiH. Kao grad se otvaramo investitorima i pružamo priliku da kvalitetne poslovne zamisli ovdje realizuju. Sajam dokazuje da Mostar i jeste i može biti most“, rekao je Bešlić.

Da je Međunarodni sajam gospodarstva prerastao u veoma ozbiljnu regionalnu, ali i evropsku manifestaciju govori činjenica da su otvorenju ove godine prisustvovale mnoge državne delegacije.

politicari sajam u mostaru (3)

Numan Kurtumlus, zamjenik premijera Turske, koji je ujedno i otvorio sajam, stigao je kao predstavnik zemlje partnera Sajma. Iz regiona tu su bili Kolidna Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske, Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore i Aleksandar Vučić, premijer Srbije. U Mostar je zbog Sajma stigao i Andrej Kisko, predsjednik Slovačke. I, naravno, politčki vrh BiH.

Međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2016 biće otvoren od 12. do 16. aprila. Na njemu će se ove godine na oko 30.000 kvadratnih metara izložbenog prostora, na otvorenom i u zatvorenom, predstaviti izlagači iz 24 zemlje. Očekuje se da će sajamske štandove posjetiti oko 50.000 ljudi.

politicari sajam u mostaru (1)

Uz opštu sajamsku manifestaciju tokom koje će biti predstavljene sve grane privrede, ove godine održaće se i podsajmovi kao što su Sajam turizma, Sajam knjige i grafičke industrije te Sajam informacijskih tehnologija. Biće organizovano i niz konferencija, okruglih stolova i radionica na različite teme. Na Sajmu turizma biće predstavljena domaća i regionalna vinarska proizvodnja, autohtona hercegovačka i slavonska kuhinja.

politicari sajam u mostaru (5)

Mostarski sajam gospodarstva po broju izlagača i posjetitelja jedan je od najuspješnijih u Bosni i Hercegovini. S obzirom da je nivo gospodarske proizvodnje u BiH, kao i njeno tržište, suviše malo da bi opravdalo usko specijalizirane sajamske priredbe, Mostarski sajam je odlučio da domaćim i inostranim izlagačima iz različitih poslovnih područja omogući da, jedanput godišnje, svoja dostignuća pokažu na jednom mjestu.

politicari sajam u mostaru (6)

Proizvodi iz metalske i građevinarske industrije, poljoprivredne i prehrambene oblasti, najnovija dostignuća iz automobilske industrije, oblasti visokih tehnologija, ali i ponuda uslužnih djelatnosti, od bankarskih do turističkih, tradicionalno su zastupljeni na Mostarskom sajmu.

Mostarski sajam d.o.o. dio je mreže Asocijacije sajmova Jugoistočne Evrope.