Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvoren stan za potrebe roditelja djece oboljele od raka u Tuzli

tuzla_stan_roditelje_djeceoboljele

Stan u Tuzli koji će biti na raspolaganju roditeljima djece oboljele od raka koja se liječe na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju Dječje klinike Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla danas je zvanično otvoren.

Taj stan osiguralo je Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” s Kliničkim centrom Tuzla i služit će za boravak roditelja i djece koji dolaze na liječenje iz udaljenih krajeva Tuzlanskog kantona, a sve u cilju pružanja kvalitetne brige i njege za oboljelu djecu.

Direktor Udruženja Fikret Kubat kazao je da se na ovaj način nastoji olakšati djeci i roditeljima, pružiti podrška i omogućiti im da budu uz ljekare, jer je proces liječenja težak i iscrpljujući zbog čega je potreban multidisciplinarni pristup u kojem su svi jednako važni da bi na kraju imali izliječeno dijete.

Roditelji, ali i djeca tokom pauze u liječenju, besplatno će moći boraviti u ovom stanu, u kojem imaju osnovne uvjete za život, a značaj ovog takozvanog “roditeljskog stana”, prepoznali su i ljekari Kliničkog centra u Tuzli.

Načelnik Klinike za dječje bolesti UKC-a Tuzla Edin Husarić napomenuo je da će ovo u znatnoj mjeri olakšati boravak prije svega roditelja i djece u ovoj klinici, a prevashodno se to odnosi na djecu koja su oboljela od malignih bolesti čije je liječenje dugotrajno i traje po nekoliko mjeseci.