Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Razmjena ideja

Otvoren travnički sajam Reboot: IT sektor najbolja prilika za mlade

211022_reboot_travnik (1)

Direktor Centra za edukaciju mladih Adis Arnautović kazao je kako društvu treba više osjetljivosti za potrebe mladih

U Travniku je u petak započeo IT Reboot, sajam IT tehnologija koji je na jednom mjestu okupio poduzeća i vrhunske predavače, i koji je postao mjesto susreta i razmjene ideja ljudi iz informatičkog sektora.

“Najvažnije je da imamo jednu platformu koja će mladim otvoriti oči i pokazati koje to mogućnosti oni imaju da ostvare bolji život pomažući sami sebi, a ne idući nikuda”, kazao je načelnik Općine Travnik Kenan Dautović.

Direktor Centra za edukaciju mladih Adis Arnautović kazao je kako društvu treba više osjetljivosti za potrebe mladih.

“Svi trebamo kreirati prostor za mlade i otvoriti komutacijske kanale, da gospodarstvenici prepoznaju potrebe mladih i da zajedno gradimo budućnost”, rekao je Arnautović.

Mladima je svoj put do uspjeha ispričao osnivač i CEO kompanije ZenDev Senad Šantić, koji je s 20 godina osnovao svoje prvo poduzeće, a njegova tvrtka danas surađuje s klijentima širom svijeta.

“Ne treba nitko ostati zbog patriotizma nego je na državi i ljudima da napravimo prilike za mlade, ne da forsiramo nekog da ostane zbog patriotizma. To nikad neće funkcionirati, mi moramo izgraditi BiH da bi mladi ostali”, rekao je Šantić.

Mladi koji su se već okušali na ovom tržištu i oni koji to tek pokušavaju kažu kako su naučili puno.

“Naš najveći problem je što se nemamo priliku upoznavati s drugim programerima, ovo nam je baš trebalo i nadam se da će situacija biti bolja”, kazao je Enver Suljić, koji je nedavno otvorio malo poduzeće koje se bavi IT-om.

Freelancer Jasmin Muslimović pitali smo može li se u BiH raditi kao digitalni nomad i živjeti od toga.

“Naravno da se može živjeti jer niste vezani za lokaciju gdje ste. Važno je da imate internet konekciju i da ste spremni raditi”, kazao je Muslimović.

Sajam traje do subote sutra, a zainteresirani će imati priliku od stručnih predavati slušati o novostima u IT industriji, budućnosti biznisa, cyber napadima, visoko tehnološkom kriminalu u BiH i drugim temama.