Otvorena izložba BiH o Drugom svjetskom ratu u Jablanici

jablanica-izlozba3334

U povodu Dana državnosti BiH, sinoć je u kino sali Jablanica otvorena izložba ‘Bosna i Hercegovina u Drugom svjetskom ratu’, Arhiva Tuzlanskog Kantona.

Izložbu je organizirao SABNOR Jablanica uz pomoć općine Jablanica, a prigodom govorom prisutnima se obratio Salem Dedić, načelnik te općine.

– Mi koji živimo u Jablanici sigurno cijenimo i baštinimo ono što je ‘Bitka za ranjenike na Neretvi’, i ono što će uskoro biti rekonstrukcija prijelaza mosta Bitke za ranjenike, naš nacionalni spomenik. Dvadeset i peti novembar je nešto što uvijek mora biti u našim srcima i ono što uvijek moramo veličati i biti na okupu, jer sve što se dešavalo u Drugom svjetskom ratu, kao i posljednjem ratu, i ovo što se dešava poslije rata, orijentiše nas da moramo biti čvrsti i jedinstveni – kazao je Dedić u svom obraćanju.

Mr. Omer Zulić, direktor Arhiva TK-a, kazao je u izjavi za Fenu kako im je cilj da kroz ovu izložbu prezentiraju historijski izvor, odnosno dokumente, fotografije i emerotičku građu, koja govori o BiH, njenom značaju i ulozi u Drugom svjetskom ratu, na čijim je temeljima obnovljena Državnost BiH.

Izložba će biti otvorena do 27. novembra.