Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potočari

Otvorena konferencija “Heroine Srebrenice” posvećena hrabrosti i dostojanstvu srebreničkih majki

l_0d7ccbe26cb3d5183c2343bbc44eae34 (1)

Specijalna savjetnica Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu je, obraćajući učesnicima konferencije “Heroine Srebrenice”, naglasila važnost majki Srebrenice u odgajanju novih generacija koje ne mrze i ne žele osvetu i odmazdu nakon počinjenog genocida 1995. godine

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari otvorena je međunarodna konferencija “Heroine Srebrenice”, kojom se želi ukazati na važnu ulogu srebreničkih žena u suočavanju s brojnim posljedicama genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, koje je organizator konferencije u partnerstvu s Centrom za postkonfliktna istraživanja i Memorijalnim centrom Srebrenica-Potočari, istakla je koliko su preživjele žene žrtve genocida u Srebrenici istrajne u borbi za istinu i pravdu.

– Danas nam je cilj da ovu konferenciju održimo ovdje na mjestu zločina, na mjestu genocida, da omogućimo i pošaljemo poruku svim ženama svijeta da ne možemo šutjeti, da ne smijemo stajati, da moramo dizati svoj glas gdje se god nepravda dešava prema ženama, djeci, a i prema muškarcima. Na ovaj način želimo da pokažemo da su žene jake, da su žene iznijele najveći teret u svom životu, a posebno u ratu. Mi majke Srebrenice iznijele smo najveći teret u ratu, poslije rata i evo 27 godina borimo se za istinu i čekamo pravdu – poručila je Subašić.

Govoreći o ulozi majki koje su podigle djecu, unučad nakon genocida i svemu što su proživjele od 1995. godine do danas, Subašić navodi: “Mi smo najbolje žene svijeta i od nas treba da uče svi kako treba odgajati svoju djecu”.

Mi žene svoju djecu, kako je podvukla, rađamo iz ljubavi iz ljubavi ih moramo i odgajati.

Specijalna savjetnica Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu je, obraćajući učesnicima konferencije “Heroine Srebrenice”, naglasila važnost majki Srebrenice u odgajanju novih generacija koje ne mrze i ne žele osvetu i odmazdu nakon počinjenog genocida 1995. godine.

Napominje da je, nakon što je prvi put došla u Potočare da sa preživjelim žrtvama razgovara, odlučila doći ponovo te da od tada nosi Cvijet Srebrenice i ukazuje na užasna dešavanja u Srebrenici i Potočarima.

– Činjenice su nepobitne, u Srebrenici se desio genocid – istakla je, dodavši kako i dalje postoje oni koji to negiraju. Naglasila je da je važno da generacije koje dolaze ne budu odgajane da mrze.

– Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju donio je presude da je genocid počinjen ovdje u Srebrenici. Znamo da sva društva mogu imati indikatore rizika. Majke Srebrenice su mi rekle da su se one usmjerile na odgoj i podizanje djece koja neće biti fokusirana na odmazdu i osvetu i na taj način žele da prekinu taj krug – poručila je Nderitu.

Zamjenik načelnika Općine Srebrenica i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 27. godišnjice Hamdija Fejzić istakao je da “sudbinu koje su doživjele bosanske majke, supruge i sestre iz Srebrenice i Podrinja sigurno nisu željele niti bi bilo kome poželjele”.

– Hiljade njih je u genocidu počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici ostalo bez svojih muževa, očeva, braće i djedova. Mnoge su ostale same, bez ikog svog, sve im je ubijeno. Ipak u vremenu genocida, ostale su stamene i istrajne u borbi za istinu i pravdu za žrtve, za svoje najmilije – kazao je Fejzić.

Direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić govorio je, između ostalog, kako su srebreničke majke heroine koje su bile i jesu prve u borbi za istinu, pravdu i dostojanstvo.

– Ovi zidovi su upili plač naših beba, strahove naših majki i kad bi oni mogli da pričaju pretpostavljam da ne bi bilo potrebe da se priča na ovom mjestu – podvlači Suljagić.

Predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja Velma Šarić je istakla, između ostalog, da su majke Srebrenice u svojoj dugogodišnjoj borbi doprinijele neizmjerno procesu dokazivanja i zločina genocida i ostalih ratnih zločina.

-To su činile svojim hrabrim svjedočenjem, ali isto tako dostavljanjem vrlo često dokaza i svega što je bilo potrebno da bi se moglo dokazati da su ustvari njihovi muževi očevi, braća i sinovi postojali – kazala je Šarić.