Otvorena manifestacija “Odbrana BiH-Igman 2016” (FOTO)

BiH

igman odbrana (6)

Tradicionalna manifestacija “Odbrana BiH – Igman 2016” započela je danas polaganjem cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, u spomen na šehide i pale borce BiH, na Mostu Suade i Olge i svim drugim šehitlucima i mezarjima širom zemlje gdje su ukopani oni koji su položili svoje živote u odbrani BiH od agresije, javlja Anadolu Agency (AA).

Na Kovačima su danas brojne delegacije položile cvijeće uz porodice šehida kojima je i posvećena manifestacija koja se ove godine odražava pod sloganom “Dođi i posvjedoči”.

Danas će, prvog dana manifestacije, u večernjim satima biti organizovan vjerski program (mevlud i zikr) u Ratnoj džamiji na Igmanu.

igman odbrana (2)

“Danas smo tu da se sjetimo svih šehida, najboljih sinova BiH. Na svima nama je velika obaveza, odgovornost, ali i dug da šehide i poginule borce nosimo u našim srcima, te da ih se sjećamo u dovama, kroz godišnjice i manifestacije”, rekao je Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Cvijeće na Kovačima položile su brojne boračke organizacije i udruženja, predstavnici federalnih i kantonalnih vlasti te općina među njima i izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dževad Mahmutović, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, premijer FBiH Fadil Novalić, načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i drugi.

igman odbrana (4)

Da su šehidi odbranili BiH i sačuvali ideju jedinstvene i multietničke BiH koja se razvija i ide naprijed prema Evropskoj uniji smatra predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

“Najveća vrijednost jeste upravo u tom aspektu narodnoodbrambeno-oslobodilačke borbe koja je omogućila da se sačuva teritorijalni integritet i međunarodnopravni subjektivitet BiH kao nezavisne države. To je ono što dugujemo svima koji su dali svoje živote za BiH, sjećanje na njih će ostati trajna vrijednost. Danas je u velikom broju gradova i kantona manifstacija obilježavanja krenula također jutros, mi ćemo svi zajedno i dalje aktivno raditi na svim aspektima jačanja BiH”, rekao je Zvizdić.

 

Cvijeće je položeno i na mezarju prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića koje je pročena i dova.

igman odbrana (3)

Centralna manifestacija Odbrana BiH – Igman 2016 bit će održana sutra na planini Igman gdje se najavljuje prisustvo oko 15.000 ljudi iz cijele BiH. U jutarnjim satima će ispred Doma kulture u Hrasnici put Igmana krenuti defile pod nazivom “Mladi na putu života”.

Počast će zatim biti odata na šehitlucima i spomen-obilježjima na Igmanu (Grkarica, Veliko polje, Mrazište i Brezovača) nakon čega će oko 15 sati planiran je defile ratnih veterana Armije RBiH i Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH.

 

Od 16 sati bit će upriličen kulturno-umjetnički program uz patriotske pjesme i sportske aktivnosti za mlade.

igman odbrana (3)

Sutra će na Igmanu biti upriličena i podjela oko 5.000 porcija vojničkog graha dok su se organizatori pobrinuli i za prisustvo neophodnih ekipa hitne pomoći, vatrogasaca i policije.

Za sve porodice šehide, ali i druge građane koji budu željeli prisustvovati manifestaciji na Igmanu, organizovan je prijevoz autobusima “Grasa” i “Centrotransa”. Organizatori ističu kako će takva vozila biti posebno obilježenima plakatima sa istaknutim “Odbrana BiH – Igman 2016”.