BiH

Banja Luka

Otvorena prva od četiri ambulante na lokacijama Oružanih snaga BiH

27/05/2020

Podrška vlasti na različitom nivoima bila je ključna, jer je saradnja civilnog sektora i Oružanih snaga izuzetno važna – rekao je ambasador Field

Na vojnoj lokaciji, u kasarni “Kozara” u Banjoj Luci, danas je otvorena prva od četiri ambulante u Bosni i Hercegovini, čije je renoviranje finansirala Velika Britanija.

– Nakon ulaganja više od pola miliona KM, objekti u Banjoj Luci te Rajlovcu, Tuzli i Čapljini mogu da odgovore dobro obučenim, opremljenim i sposobnim Oružaninim snagama i bit će ključni za odgovor vojnih snaga i civilnog sektora u borbi protiv Covida-19 – rekao je britanski ambasador u BiH Matthew Field.

Ukazao je da je ovo zajednički projekt Oružanih snaga BiH, Ministarstva odbrane, te NATO štaba u Sarajevu i izvođača radova.

-Podrška vlasti na različitom nivoima bila je ključna, jer je saradnja civilnog sektora i Oružanih snaga izuzetno važna – rekao je ambasador Field i dodao da Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje veliki prijatelj BiH i nastavit će pomagati kad god su u mogućnosti.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić je rekao da se mora razvijati sanitetska služba u Oružanim snagama BiH, a da je to neophodno pokazala je i novonastala pandemija virusa korona.

Najavio je da će preostale tri ambulante uskoro biti otvorene te da će biti zaposlene mlade osobe za završenim fakuletima u oblasti zdravstvene zaštite.

On je rekao da se nada da će u budućnosti ova sanitetska služba biti razvijana kako bi bila u mogućnosti da usluge pruži ne samo pripadnicima Oružanih snaga, već i drugim građanima u BiH, kao i u okviru mirovnih misija u svijetu.

Pozvao je srednjoškolce završnih razreda da se prijave na konkurs Oružanih snaga BiH za prijem 600 mladih vojnika.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga general pukovnik Senad Mašović je istakao da su se od 2005. suočavali s problemom kada je u pitanju adekvatna medicinska zaštita, odnosno briga o zdravlju i životu pripadnika OS tokom redovnih zadataka i mirovnih misija.

Stoga se, kaže, radilo na stavljanju u funkciju medicinske zdravstvene zaštite za pripadnike Oružanih snaga BiH, što se i postiglo.

-Ovo je početak uspostave vojnog zdravstva za potrebe Oružanih snaga BiH,a tako i građana – istakao je Mašović.

Komandant NATO Štaba u Sarajevu brigadni general William J. Edwards pozdravio je zajedničke napore Ambasade Velike Britanije u BiH, Oružanih snaga i Ministarstva odbrane, kao i NATO štaba u Sarajevu, koji su doprinjeli ne samo da se otvori ambulanta u Banjoj Luci, već, kako je dodao, i kroz određene projekte ulažu u ono što je najvrednije, ljudske živote.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.