Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvoreno pismo članovima UIO BiH: Ne usporavajte rast cijena cigareta

cigarete

Udruženje PROI, koje već duži niz godina zagovara i radi na efikasnim politikama kontrole duhana, uputilo je otvoreno pismo članovima Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH. U njemu su izrazili zabrinutost zbog informacije koja se pojavila u medijima u vezi odluke o usporavanju rasta povećavanja cijena cigareta koja je usvojena na sjednici Upravnog odbora UIO 6. novembra u Mostaru.

Iz PROI-a tvrde da je posebno zabrinjavajuća činjenica da je ovakva odluka opravdana navodima o rastu crnog tržišta kao posljedici dosadašnje akcizne politike na duhanske proizvode.

“Ističemo da smo upoznati sa dosadašnjim radom UIO i pohvalnom stopom rasta akciza na duhan, koja je BiH učinila pozitivnim primjerom u regiji.

Nažalost, iako je rast akciza na duhan dokazano efikasna mjera za smanjenje prevalence pušenja, svjedoci smo da se i ova mjera našla na meti napada duhanske industrije i njenih predstavnika, koji su lobiranjem i različitim taktikama isticali opasnost od crnog tržišta sa ciljem da olabave akciznu politiku u čemu, sudeći prema trenutnom toku događaja, uspjevaju.

U julu ove godine upozoravali smo i pozivali na oprez javnost, članove i posmatrače UIO BiH među kojima i ministricu finansija FBiH Jelku Miličević, ministra finansija RS Zorana Tegeliju, direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miru Džakulu i guvernera Centralne banke BiH Senada Softića, koji su učestvovali na Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava regiona održanog u Budvi 16. i 17. juna ove godine, koji je bio finansiran od strane Japan Tobacco International (JTI).

Nakon samita u medijima su se pojavile različite izjave koje koje naglašavaju navodnu potrebu smanjenja akciza na duhan.

Ovaj samit je samo jedan u nizu taktika i lobiranja od strane duhanske industrije sa ciljem da se uspore i/ili spriječe efikasne politike javnog zdravlja i zabrinuti smo što ovo strateško djelovanje duhanske industrije uspijeva da utiče na mišljenje i odluke bh. zvaničnika.

Još jednom želimo da naglasimo da je, bez obzira na tvrdnje duhanske industrije, dokazano ekonomskim istraživanjima širom svijeta kako visok nivo ilegalne trgovine nije povezan sa
visokim akcizama na duhanske proizvode.

Ilegalna trgovina česta je pojava u onim zemljama gdje je slaba vladavina prava, bez obzira da li su istovremeno akcize visoke ili niske.

Ilegalna trgovina uključuje organizovano krijumčarenje na većim i manjim nivoima, kao i falsifikovanje proizvoda.

Najveći dio crnog tržišta je snadbjeven ilegalnim uvozom cigareta velikih razmjera kojeg čine organizovane kriminalne grupe.

Nepostojanje vjerovatnoće da će ova aktivnost biti razotkrivena kao i postojanje organizovanog kriminala, uz visoke nivoe
korupcije i razmjere učešća duhanske industrije najviše doprinose ilegalnoj trgovini.

Upravo adresiranje ovih faktora, a ne smanjenje akciza na duhan, je ključ borbe protiv ilegalne trgovine duhanom.

Smatramo nedopustivim da se pod pritiskom očiglednog lobiranja duhanske industrije, negirajući svjetski priznata istraživanja i obaveze BiH koje se odnose na kontrolu duhana, popusti u akciznoj politici koja je do sada mogla služiti kao najbolji primjer u regiji.

Samo uz kombinaciju snažne implementacije zakona za suzbijanje crnog tržišta na jednoj, i jake zdravstvene i akcizne politike na drugoj, nećemo imati slučaj da se pušači okreću alternativama na crnom tržištu, a osim toga, ovo je i jedini način da se osigura puni potencijal rasta akciza u cilju smanjenja prevalence pušenja.

Nadamo se da prepoznajete značaj snažnih akciznih politika i vjerujemo da ćete u budućnosti sa oprezom pristupati donošenju odluka o slabljenju istih, uz posebnu analizu stvarnih uzroka crnog tržišta.

Cijeneći vašu uglednu instituciju i njenu funkciju, i sve
dosadašnje pozitivne primjere, nadamo se da argumenti duhanske industrije neće odnijeti pobjedu nad zaštitom zdravlja i života naših građana”, stoji u otvorenom pismu članovima UIO BiH.