Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvoreno pismo Konakoviću uposlenika Općinskog suda u Sarajevu

opcinski sud u sarajevu

Zaposlenici Općinskog suda u Sarajevu uputili su otvoreno pismo premijeru Vlade Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću od kojeg traže objašnjena nepostupanja po Ugovoru o vansudskoj nagodbi za izvršenja finansijskih potraživanja iz radnog odnosa koja su pravosnažnom sudskom odlukom dosuđena zaposlenicima organa institucija Kantona Sarajevo.

„16. septembra 2016. godine objavili ste Poziv za zaposlenike organa i insititucija Kantona Sarajevo, odnosno opunomoćene advokate zaposlenika, na zaključenje Ugovora o vansudskoj nagodbi za izvršenja finansijskih potraživanja iz radnog odnosa koja su pravosnažnom sudskom odlukom dosuđena zaposlenicima organa institucija KS, nastala do 31. decembra 2013. godine, odnosno Aneksa Ugovora o vansudskoj nagodbi koji su podneseni u 2015. godini. Većina zaposlenih je potpisala Ugovor o vansudskoj nagodbi za izvršenja finansijskih potraživanja koja su dosuđena pravosnažnom sudskom odlukom“, navodi se u pismu.

S obzirom da smo u datom roku potpisali navedeni ugovor, a da do danas nismo dobili novac, a niti bilo kakav odgovor od strane Vas kao premijera Kantona Sarajevo, mišljenja smo da smo zaslužili dodatno objašnjenje.

„Bili smo spremni da svojim doprinosom, odricanjem od kamata, učestvujemo i solidarišemo se sa napretkom našeg kantona, a treba imati na umu da novčana potraživanja tj. kamate nisu nimalo male na naša i ovako niska primanja. Razumijemo da se naš kanton nalazi u vrlo teškoj situaciji, te smo iz tog razloga i potpisali Ugovor. Naše presude se nalaze u banci već duži period, a samo izvršenje presude je prioritet banke da postupi po istom“, poručili su zaposlenici Općinskog suda premijeru Konakoviću.

Istakli su da očekuju njegova objašnjenja u što bržem roku, kao i razlog zbog kojeg nije postupio po ugovoru.

„Pitamo se da da li je to Vaša praksa da potpišemo ugovor, da smo opet na čekanju do novog poziva, potom da potpišemo aneks ugovara i onda kada dođemo na red“, kaže se u otvorenom pismu uposlenika Općinskog suda koji imaju punu podršku uposlenika Kantonalnog suda u Sarajevu,
Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo i Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

Podršku uposlenima pružio je Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu putem sindikalnih organizacija i podružnica u ovim ustanovama.