Uoči izbora za novog predsjednika

Otvoreno pismo Nikšićevih protukandidata: Čengić da se povuče ili bude smjenjen

sdp_niksic_presica_55

Generalni sekretar je morao javnosti predstaviti cjelovitu i objektivnu informaciju, a ne navijački u posljednji dan prikupljanja potpisa stvarati klimu navodne sasvim izvjesne pobjede njegovog favorita, kaže se u pismu

Članovi SDP-a BiH Edin Delić, Svetozar Pudarić i Mladen Ćavar zajednički su uputili otvoreno pismo rukovodstvu stranke kritikujući aktuelnog generalnog sekretara Irfana Čengića.

Ova trojica kandidata, koja će se 25. maja biti protukandidati aktuelnom predsjedniku Nerminu Nikšiću u izboru za poziciju predsjednika SDP-a BiH, traže jednak tretman za sve.

“Poštovani drugarice i drugovi,

Predstojeći izbori u SDP-u, kako oni direktni za predsjednika, tako i oni na Kongresu, imaju istorijski značaj i mogu opredjeliti dalju sudbnu SDP-a, ali i Bosne i Hercegovine u cjelini. Provođenje izbornog procesa po najvišim demokratskim standardima, u pozitivnom ozračju i sa potpunim povjerenjem u kredibilinost svake faze ovog procesa su temelj za dalje povjerenje članstva i građana u naše stavove i naše djelovanje. Samo demokratski i pozitivan SDP može demokratizirati naše društvo.

Kandidirali smo se u namjeri da temeljito demokratiziramo SDP, osnažimo povjerenje građana u SDP, povratimo konzistentnu ideološku prepoznatljivost, te spriječimo niz negativnih procesa unutar Partije. Uložit ćemo maksimalne napore da vodimo afirmativne i pozitivne kampanje, ali skrećemo pažnju da je za naše takvo postupanje nužno osigurati ravnopravnost kandidata i spriječiti sve vidove manipulacije. Moramo biti svjesni da SDP nikada neće biti shvaćen ozbiljno kad prigovara na rad Centralne izborne komisije BiH, ukoliko bilo ko od nas dovede Izbornu komisiju naše Partije u poziciju da ne tretira sve kandidate jednakopravnim.

Pozivamo Centralnu izbornu komisiju SDP BiH da preuzme sve aktivnosti oko izbornog procesa, te osigura legitimitet izbornog procesa, a posebno da spriječi zloupotrebe stranačkih pozicija i infrastrukture.

Najoštrije osuđujemo posljednji javni istup generalnog sekretara SDP-a Irfana Čengića u kome manipulativno saopštava saznanja o broju prikupljenih potpisa, na način da za jednog od kandidata zna da ima više od 7.000 potpisa, dok tvrdi da su druga dva prešli prag “nešto malo iznad 1.000”, dok treći navodno nije ni prešao ovaj prag. U istoj informaciji se ističe da se još uvjek prikupljaju podaci s terena. Skandalozno i podlo je neselektivno precjenjivanje jednog i potcjenjivanje dvojice kandidata, a pokušaj izbacivanja jednog kandidata iz utrke dok se još nisu prikupili svi podaci smatramo krajnjom drskošću i razlogom da se Irfan Čengić odmah povuče sa mjesta generalnog sekretara ili da bude smijenjen.

Generalni sekretar je morao javnosti predstaviti cjelovitu i objektivnu informaciju, a ne navijački u posljednji dan prikupljanja potpisa stvarati klimu navodne sasvim izvjesne pobjede njegovog favorita. Naši podaci demantuju navode Čengića. Zahtijevamo da se javno objave po opštinama podaci o prikupljenim potpisima za svakog kandidata, kao i da izvršimo uvid u spiskove. Osim toga zahtijevamo da izborni proces vodi CIK, a da se svi visoki funkcioneri uzdrže od bilo kakve zloupotrebe svog položaja ili partijske infrastrukture.

Žalimo što se na ovaj način dodatno urušava ugled SDP-a, te pozivamo članstvo Partije da se odazove na izbore i svojim učešćem smanji prostor za bilo kakve manipulacije.

Irfan Čengić i bilo koji drugi funkcioner SDP-a može na svojim privatnim profilima i kao član SDP-a isticati svoje simpatije, ali ako to čini kao funkcioner SDP-a ozbiljno narušava izborni proces. Nećemo se pomiriti sa bilo kakvim nepravilnostima, jer smatramo da će povjerenje u ove partijske izbore biti najvažniji oslonc za dalje jačanje povjerenja građana u SDP. Oni koji na bilo koji način manipulišu izbornim procesom direktno ruše naš ugled i prijete da SDP svedu na sporedan politički faktor u BiH na duže vrijeme. Nećemo to dopustiti skupa sa armijom odgovornih, poštenih i čestitih SDP-ovaca koji se polako bude i organizuju sve bolje, kaže se u otvorenom pismu.