Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Otvrena obnovljena zgrada Pravosudnih institucija FBiH, koštala je 2.140.000 KM

Foto: Hazim Aljović/FENA

U obnovu zgrade Pravosudnih institucija FBiH površine 5.725 m² uloženo je oko 2.140.000 KM

Federalni ministri pravde te prostornog uređenja Vedran Škobić i Željko Nedić danas su svečano otvorili obnovljenu zgradu Pravosudnih institucija FBiH u Sarajevu.

Škobić je izjavio da simboličnim obilježavanjem završetka radova na tom objektu ističu posvećenost energetskoj učinkovitosti i i brizi za okoliš.

Naglasio je da danas, ne samo da otvaramo vrata ove obnovljene zgrade, već prelazimo prag u održiviju budućnost za sve nas.

Energetski efikasna zgrada

– Vjerujem da će nam ova obnovljena zgrada biti snažan podsjetnik da zajedničkim naporima možemo ostvariti velike promjene i stvoriti bolju budućnost za sve nas i da će Vlada Federacije BiH pružiti punu podršku za obnovu javnih objekata iz Operativnog plana za poboljšanje energijske efikasnosti u institucijama FBiH – poručio je Škobić.

Nedić je precizirao da se na području Federacije nalazi više od 4.000 objekata javne namjene, a za više od 50 posto tih objekata potrebno je implementirati mjere energetske efikasnosti, što predstavlja značajan potencijal za uštedu energije i stvaranje boljih uvjeta rada za korisnike objekata.

– Osim toga, obnova zgrada s fokusom na energetsku efikasnost u FBiH predstavlja priliku za nove investicije i poticanje građevinskih aktivnosti primjenom inovativnih materijala i tehnologija, te promocijom održive gradnje. To bi rezultiralo otvaranjem novih radnih mjesta, te privrednim razvojem Bosne i Hercegovine – dodao je Nedić.

Površine 5.725 kvadratna metra

Pojasnio je da je kroz investiciju od 48 miliona KM do sada obnovljeno 89 javnih objekata, poboljšan komfor za više od 563.000 korisnika i kreirano oko 2.300 zelenih radnih mjesta, uz očekivano smanjenje emisija CO2 veće od 12.000 tona godišnje i uštedu energije na godišnjem nivou s više od 34.000 MWh.

Foto: Hazim Aljović/FENA

Nedić je istakao da je Vlada FBiH, u okviru Ministarstva prostornog uređenja, uspostavila Revolving fond kao samoodrživi finansijski mehanizam s ciljem prikupljanja i upravljanja finansijskim sredstvima za nastavak provođenje mjera energetske efikasnosti na objektima javne namjene u FBiH.

U obnovu zgrade Pravosudnih institucija FBiH površine 5.725 kvadratna metra uloženo je oko 2.140.000 KM. Očekivana godišnja ušteda energije nakon implementacije mjera iznosi više od 613.000 kWh godišnje, što će rezultirati smanjenjem emisije CO2 od 270 tCO2 na godišnjem nivou.