Ima i povrijeđenih: Vjetar poharao Banju Luku, nosio krovove i rušio stabla (FOTO)

BiH

20171212070258178427

Na području Banje Luke već drugi dan puše jak vjetar koji je prouzrokovao brojne nezgode širom grada.

Na više lokacija u gradu vjetar je tokom noći oborio stabla, a sa nekih objekata vjetar je nosio i krov.

Po podacima Civilne zaštite RS-a, 318 objekata je pretrpjelo materijalnu štetu usljed olujnog vjetra.

Vatrogasci su protekle noći imali 31 intervenciju u Banjoj Luci.

Stabla su porušena u dvorištu osnovne škole “Branko Ćopić” u Boriku, a nekoliko stabala iz banjalučkog kampusa takođe je srušeno zbog jakog vjetra. Osim toga, vjetar je tokom noći srušio krov sa studentskog doma (prvi paviljon) u ovom kampusu.

U naselju Obilićevo vjetar je srušio krov sa jedne zgrade, te se saobraćaj odvija samo jednom saobraćajnom trakom.

Usljed rušenja krova u naselju Obilićevo, te urušavanja plafona u kući u naselju Karanovac zbog olujnog vjetra tri osobe su lakše povrijeđene.

Podsjetimo, i tokom jučerašnjeg dana nekoliko stabala oboreno na širem području grada. Na Banj brdu srušilo se stablo na šetalištu, dok je u Parku Mladen Stojanović vjetar oborio stablo brekinje koje se nalazi pod zaštitom.

Inače, za ponedjeljak i utorak na snazi je narandžasti meteoalarm za banjalučko područje zbog olujnog vjetra, a sve nadležne gradske službe su u pripravnosti i spremne su da intervenišu, saopšteno je iz Gradske uprave.

Vjetar je nanio znatnu materijalnu štetu i u Zeničko-dobojskom kantonu. Posebno su stradali objekti u Zenici, Maglaju i Tešnju.

U zeničkom naselju Babina Rijeka obrušila se fasada sa zgrade i pala na automobil.

Na magistralnom putu M-17 u mjestu Liješnica dođlo je do obrušavanja stabla pri čemu je oštećeno jedno vozilo.

Stabla je vjetar obarao i u Zavidovićima, Žepču i Maglaju.

Jako nevrijeme s olujnim udarima vjetra pogodilo je u ponedjeljak Općinu Jablanica.

Došlo je do oštećenja krovnih konstrukcija na više stambenih objekata u naseljenom mjestu Bijela kod Jablanice.

Po prijavi, na mjesto događaja izašli su pripadnici Civilne zaštite i Protupožarne zaštite Općine Jablanica.

Također, zbog udara vjetra nestalo je struje u MZ Donja Jablanica i MZ Glogošnica s naseljenim mjestima Šanica, Bijela, Ravna i Dragan selo.

VEZANI TEKST Stablo palo na parkirane automobile (FOTO)

Iz JP Elektroprivreda BiH doznaje se kako su zbog posljedica nevremena u ponedjeljak bez strujeostali dijelovi Općine Jablanica (prema Komadinovom vrelu) i dijelovi Općine Konjic (Bjelimići, Lukomir), priopćeno je iz Operativnoga centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

25 sela bez struje

Na području opštine Sokolac jutros je bez struje više od 25 sela jer je jak vjetar noćas prouzrokovao mnogo kvarova na elektromreži, rekao je Srni upravnik sokolačke Radne jedinice “Elektrodistribucije” Ljubomir Vasković.

On kaže da je jutros bez napona dio dalekovoda Kaljina i da je bez struje ostalo 16 sela koja se snabdijevaju sa ovog desetkilovoltnog dalekovoda od Kaljine do udaljenih sela Vrhovine, Kalauzovići, Išerić Brdo i Šaševci. Dodao je da su trenutno bez struje i sela Vrapci, Babine i Palež.

Na dalekovodu Žljebovi bez struje su potrošači u selima Košutica, Margetići, Preljubovići, Žljebovi, Ladovići i Mičivode.

Vjetar nosio krovove sa škola

Olujni vjetar zahvatio je područje Skelana i okoline, kao i planinski dio srebreničke opštine, te pričinio veću materijalnu štetu na objektima, voćnjacima i šumama.

Direktor Osnovne škole “Kosta Todorović” iz Skelana Sanja Močević rekla je Srni da je vjetar jutros u 7.00 časova odnio 60 metara kvadratnih krova sa školskog objekta i oštetio jedan dimanjak, a oštećen je i krov na seoskoj školi u Sućesci.

Močevićeva nije mogla da procijeni kolika je materijalna šteta, ali je istakla da su svi učenici bezbjedni i da nije bilo povrijeđenih.

Veliku štetu vjetar je pričinio i na malinjacima i drugim voćnjacima u selima oko Skelana. Mnoge zasade maline polomio je, kao i grane drveća i cijela stabla, dok je štetu na kućama vjetar pričinio u planinskom selu Podravanje.

Nevrijeme u Srebrenici

Prema riječima Momira Markovića iz ovog sela, vjetar je odnio krovove nekoliko kuća i pomoćnih objekata, prevrnuo plastove sijena i polomio stabla voćaka.

U Domu zdravlja kažu da nije bilo prijavljivanja povrijeđenih građana.

Zbog snažnog vjetra došlo je do kvarova na dalekovodima za Sućesku i LJubisaviće, dok su radnici “Elektro-Bijeljine” iz srebreničke radne jedinice otklonili kvarove u srebreničkom naselju Mlinište, i u nekoliko sela.

U Brčko distriktu “letjeli” krovovi

– U noći s ponedjeljka na utorak olujni vjetar pričinio je velike štete na obiteljskim kućama, gospodarskim i školskim objektima, te poljoprivrednoj i komunalnoj infrastrukturi u južnim dijelovima Brčko distrikta.

Vjetar je skidao krovove s kuća u Maoči, a otpuhan je i krov s 9. osnovne škole u tom podmajevičkom selu, pa je nastava odgođena do daljnjeg, doznaje Fena u Odjelu za obrazovanje brčanske Vlade.

Škola u Maoči

U Osnovnoj školi u Zoviku vjetar je otkrio dio krova sportske dvorane, a u Osnovnoj školi u Bukviku vjetar je odlomio veći dio fasade.

U područnoj školi u Rašljanima nastava je odgođena zbog nestanka električne energije.

Za danas je zakazan i izvanredni sastanak kolegija Vlade, nakon čega se očekuje proglašenje stanja elementarne nepogode u pojedinim dijelovima Distrikta.