Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Operation Alliance Strike"

Ovako je izgledala današnja vježba pripravnosti u hitnim situacijama u Ambasadi SAD-a

gl

Današnja vježba, nazvana „Operation Alliance Strike“, nastavak je vježbe “Operation Alliance Shield,” koju je Ambasada organizirala 15. oktobra 2021.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, u saradnji sa bh. partnerima iz hitnih interventnih službi, organizovala je danas vježbu pripravnosti u hitnim situacijama, s ciljem demonstracije obučenosti, iskoordiniranosti i sposobnosti tih službi u Bosni i Hercegovini.

Današnja vježba, nazvana “Operation Alliance Strike” nastavak je vježbe “Operation Alliance Shield,” koju je Ambasada organizirala 15. oktobra 2021.

Vježba je uključivala simulaciju koja se bavi odgovorom na kompleksnu hitnu situaciju tokom većeg događaja u kompleksu Ambasade, kada osoblje zaduženo za hitne intervencije treba raditi zajedno kako bi osigurali dobrobit i zaštitu svih aktera.

Ova vježba pokazala je  kapacitet odgovora institucija koje, u hitnim situacijama, pružaju podršku građanima BiH i Ambasadi.

U vježbi su učestvovali bh. partneri – Direkcija za koordinaciju policijskih tijela (DKPT), Policija Kantona Sarajevo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije BiH (FMUP) i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Nekoliko organizacija bile su pozvane su u svojstvu posmatrača, uključujući predstavnike američkih agencija za provedbu zakona, Ministarstva odbrane SAD, te institutucija Republike Srpske.

Ova vježba još je jedan primjer izvrsne i kontinuirane saradnje između Misije SAD u BiH i predstavnika bh. institucija koje pružaju pomoć i podršku u hitnim slučajevima, saopćeno je iz Američke ambasade.

Kako se nadalje navodi, “Operation Alliance Strike”, kulminacija je intenzivne obuke i planiranja od Ambasade SAD-a i sigurnosnih partnera u BiH, a zajednička obuka i vježbe, poput ove, vitalni su element u izgradnji sigurne i prosperitetne zajednice.

Ova zajednička vježba važna je kako bi se osigurala spremnost, kako osoblja Ambasade, tako i partnera u BiH, odnosno povećala spremnost odgovora na svaku situaciju te smanjila i izbjegla konfuzija i mogućnost ozljeda u slučaju eventualnog stvarnog scenarija.

Vježba, također, služi za uspostavu lanca zapovijedanja i kontrole te pojednostavljuje komunikaciju radi bržeg odgovora.

U vježbu su bili uključeni policijski službenici DKPT-a, SIPA-e, FMUP-a i Policije KS, uz učestvovanje osoblja Ambasade SAD, koji su zajedno radili na rješavanju složenog problema, a tokom vježbe bit će korištena zvučna i druga podražajna sredstva u cilju simuliranja realne situacije.

Ovakva vrsta vježbe se rutinski izvodi u svim američkim misijama širom svijeta, navodi se u saopćenju.