“Ovako više ne može”: Savez za promjene zatražio ostavku Dodika (FOTO)

BiH

savez za (1)

Predstavnici Saveza za promjene danas su ispred Palate Republike Srpske poručili Miloradu Dodiku, predsjedniku RS, da “Ovako više ne može” i tražili da podnese ostavku.

Obraćanjem novinarima u 11:55 časova nakon kojeg su predali svoje zahtjeve u Palati RS, predstavnici stranaka koje čine Savez za promjene, podsjetili su na proteste koje je Dodik sa partnerima organizovao prije 12 godina.

“Nakon 12 godina i pisma koje danas objavljujemo građanima RS da svih sedam zahtjeva koji su tada opozicionari, a današnji režim uputili vlastima oni za 12 godina nisu ispunili. Svih sedam zahtjeva se odnosi od revizije privatizacije, borbe protiv kriminala i korupcije, puta u EU, rješavanja socijalnih kategorija, rješavanje problema boraca, porodica poginulih boraca. Ništa danas nakon 12 godina nije riješeno”, kazao je Adam Šukalo iz stranke Napredna Srpska.

cavic

On je istakao da sadašnji predstavnici vladajuće koalicije koju čine SNSD, DNS i SP, više nisu gladni, ali da je narod u Republici Srpskoj gladam i to ne samo hrane, nego i pravde, ispunjenih obećanja, političara koji drže do svoje riječi.

“Želimo da poručimo Dodiku da raspiše vanredne parlamentarne i predsjedničke izbore jer ovako ne može i hoćemo promjene i to 2016. godine”, rekao je Šukalo.

Dragan Čavić, predsjednik Narodnog demokratskog pokreta, istakao je da Savez za promjene bezrezervno želi promjene u društvu.

“Stanje u društvu je loše, mnogo lošije nego prije 12 godina kada su režimske stranke organizovale poslednje demonstracije u RS, poslije toga ih nije bilo”, kazao je Čavić i pozvao predsjednika RS da shvati ozbiljnost situacije u društvu.

Navodeći da je Dodik uzrok svih konflikta u RS pozvali su ga podnese ostavku, da prije toga raspiše parlamentarne izbore i da omogući da se održe predsjednički izbori.

savez za (4)

Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa, rekao je da je 5,5 milijardi ukupan dug RS, 55.000 manje zaposlenih, najniže penzije u regionu, rast BDP-a simboličan 0,17 posto u zadnjih sedam godina, potrošene milijarde KM, afere teške preko tri milijarde KM, dovoljan razlog da se s pravom traže ili vanredni izbori ili ostavka Vlade RS, prelazna vlada ili bilo koje rješenje kako bi se popravilo loše stanje unutar RS.

“Najodgovorniji za teško ekonomsko stanje i političko i moralno je aktualna vlast na čelu s SNSD-om i prvim čovjekom SNSD-a Miloradom Dodikom i naša reakcija je potpuno opravdana i legitimna”, kazao je Borenović.

Iz Srpske demokratske stanke poručili su da je narod u RS na ivici ekonomske bijede, i da je veliki broj siromašnih, ali “isto tako imamo veliki broj milionera koji su se obogatili na tome što podržavaju sadašnju vlast u RS”.

Predstavnici Saveza za promjene najavili su da će insistirati u Narodnoj skuštini RS na donošenju zakona o porijeklu imovine.

savez za (3)

Komentarišući presudu Radovanu Karađiću, čije je izricanje najavljeno za sutra, Dragan Čavić je rekao da “svako ko živi u zabludi da može iskoristiti suđenje pojedinačnoj osobi, prema pravilima Haškog tribunala, da to prenese na institucionalni status RS pravi kobnu grešku i ta greška sigurno neće biti oproštena od svih političkih predstavnika RS”.

“Presuda će biti teška i više nego teška, to pokazuje euforija koja se u FBiH svih ovih dana pokušava podići. To je nešto što smo i očekivali, da takva euforija pokušava da ide sa nekom vrstom pritisaka na RS. Treba tu odluku dočekati staloženo bez bilo kakve euforije na jedan potpuno miran način izdržati sve pritiske kojih će evidentno biti i ono što je najvažnije RS je neupitna. Niko nema pravo da na bazi pritisaka traži bilo kakvu prekompoziciju unutrašnjih odnosa u BiH i to je nešto što treba biti zajednički imenitelj za sve nas i ne treba je vezivati sa bilo kakvim politizacijama ili nečim što može dovesti do neke vrste radikalnih odnosa unutar BiH”, rekao je Borenović.