Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ograničen broj učesnika

Ove godine će “Marš mira” biti drugačiji od svih prethodnih

mars mira

Naglašava da u “Maršu mira“ ove godine mogu da učestvuju samo oni koji su preživjeli “marš smrti”, a kada je u pitanju marš iz Žepe ograničen je broj na 50 učesnika

Predsjednik Pododbora za “Marš mira“ Munir Habibović potvrdio je u izjavi Feni da će ove godine, zbog trenutne situacije u vezi s pandemijom koronavirusa, biti ograničen broj učesnika ovog pješačkog pohoda koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini.

Naglašava da u “Maršu mira“ ove godine mogu da učestvuju samo oni koji su preživjeli “marš smrti”, a kada je u pitanju marš iz Žepe ograničen je broj na 50 učesnika.

– Svake godine smo imali pet do šest hljada učesnika, a ove godine smo očekivali deset i onda smo razmišljali kako da organizujemo ovu aktivnost. Tokom održanih sastanaka došli smo do zaključka da ove godine imamo 80 ili 100 učesnika koji su preživjeli marš smrti 1995. godine – kazao je Habibović.

Zahvalio je svima koji su u ovom pješačkom pohodu učestvovali prethodnih godina te moli za razumijevanje zbog ograničenog broja učesnika u ovogodišnjem “Maršu mira”.

– Mi kao organizatori snosimo sve posljedice ako se nešto desi. Radit ćemo po zakonu, naravno pridržavajući se svih mjera koje su na snazi. Ako ostanu ove mjere do početka marša imat ćemo problem oko organizacije, jer znamo da se treba poštovati socijalna distanca i u šatorima. Zbog pandemije imamo mnogo problema, ali uspjet ćemo i bitno je da obilježimo 25. godišnjicu genocida – poručio je Habibović.

Navodi također da je jedanaest tijela identifikovano i spremno za ukop.

-Tražit ćemo saglasnost od porodica da se njihovi najmiliji ukopaju u ovakvim uslovima pandemije. I ako budu saglasni, biće dženaza uz ograničen broj ljudi, a prednost će imati porodice – potcrtao je Habibović.