Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Ove sedmice suđenja za zločine na području Konjica, Bileća i Sanskog Mosta

SUD-BIH-1

Za ovu sedmicu zakazana su suđenja za zločine počinjene u Zvorniku, Prijedoru, Goraždu, Višegradu, Foči, Vlasenici, Doboju, Mostaru, Tesliću, Kalinoviku, Srebrenici, Lukavcu, Brčkom, Bileći, Sanskom Mostu, Vozući, Zavidovićima, Orašju, Bosanskom Novom, Konjicu, Donjem Vakufu, Stocu, Hadžićima, Kotor-Varoši, Ljubuškom i Vitezu

U Sudu Bosne i Hercegovine ove sedmice počinje suđenje Aganu Ramiću, optuženom za zločine počinjene nad srpskim civilnim stanovništvom na području Konjica.

Državni sud je u februaru 2018. godine postupak protiv Agana Ramića, zbog njegove nedostupnosti, izdvojio u odnosu na Esada Ramića i ostale.

Prvobitnom optužnicom on se tereti – zajedno s Esadom Ramićem, Omerom Borićem, Šefikom Nikšićem, Adnanom Alikadićem, Mitkom Pirkićem, Redžom Balićem, Hamedom Lukomirkom, Safaudinom Ćosićem, Muhamedom Cakićem, Ismetom Hebibovićem, Enesom Jahićem, Senadinom Ćibom, Željkom Šimunovićem te Zdenkom Grbavcem, čiji je predmet također izdvojen – za zločine nad srpskim civilnim stanovništvom na području Konjica počinjene od maja 1992. do maja 1993. godine.

Na ročištu koje je održano u decembru prošle godine, na kojem je Tužilaštvo BiH zatražilo spajanje predmeta, rečeno je da se Agan Ramić tereti po jednoj tački optužnice za događaj u konjičkom selu Brđani. Sud je naložio da Tužilaštvo dostavi preciziranu optužnicu u odnosu na njega.

Početak suđenja zakazan je za srijedu, 5. februara.

Pred Sudom BiH u utorak, 4. februara, zakazano je iznošenje završnih riječi odbranâ Miodraga Grubačića i Ilije Đajića, koji su s Borisom Bošnjakom i Milošem Mavrakom optuženi da su učestvovali u premlaćivanju zatočenika u nekadašnjoj kasarni “Moša Pijade” u Bileći te omogućavanju drugima da ulaze i udaraju zatvorenike, javlja BIRN BiH.

Bošnjak je, prema optužnici, bio pripadnik Sedmog bataljona Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) i obavljao je dužnost komandira straže, a ostala trojica bili su stražari, također pripadnici VRS-a.

Istog dana će pred Državnim sudom u svoju korist svjedočiti Mirko Vrućinić, optužen za zločine počinjene u Sanskom Mostu.

Vrućinića, nekadašnjeg načelnika SJB-a i člana Kriznog štaba u Sanskom Mostu, optužnica tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, nezakonita zatvaranja i prisilni nestanci.

Dan poslije, Tužilaštvo BiH iznijet će završnu riječ na suđenju Branku Čigoji, Željku Todiću, Saši Boškiću i Miloradu Glamočaku, optuženima za ubistva 28 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjena 13. septembra 1995. u Oborcima kod Donjeg Vakufa. Prema optužnici, Glamočak je bio komandir, a ostali optuženi pripadnici Izviđačkog voda Mrkonjićke brigade VRS-a.

Za ovu sedmicu zakazana su suđenja za zločine počinjene u Zvorniku, Prijedoru, Goraždu, Višegradu, Foči, Vlasenici, Doboju, Mostaru, Tesliću, Kalinoviku, Srebrenici, Lukavcu, Brčkom, Bileći, Sanskom Mostu, Vozući, Zavidovićima, Orašju, Bosanskom Novom, Konjicu, Donjem Vakufu, Stocu, Hadžićima, Kotor-Varoši, Ljubuškom i Vitezu.