CIK BiH

Ovjereno učešće 87 stranaka i 81 nezavisnog kandidata za lokalne izbore

Sarajevo: Konferencija za medije Centralne izborne komisije BiH u vezi održavanja lokalnih izbora
07.05.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u vezi odrzavanja lokalnih izbora. Lokalni izbori u BiH su zakazani za 04. listopad 2020. godine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Ovjereno je i učešće četiri neovisna kandidata pripadnika nacionalnih manjina

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj hitnoj sjednici nakon isteka roka za otklanjanje nedostataka u prijavi, ovjerila prijave za 87 političkih stranaka za učešće na lokalnim izborima 2020. godine u BiH zakazanim za nedjelju, 15. novembra 2020. godine za one izborne jedinice za koje ispunjavaju zakonom propisane uslove, javlja Anadolu Agency (AA).

Među ovjerenim političkim strankama je i pet političkih stranaka koje su dostavile nove nazive koji će se koristiti u izborne svrhe ijedna politička stranka koja je dostavila pravosnažno rješenje o registraciji stranke iz sudskog registra.

Preostale ovjerene političke stranke su u cjelosti ili djelimično dostavile nedostajući broj validnih potpisa podrške birača.

Odbijena je prijava za učešće na izborima političke stranke Napredna Srpska-NS jer u ostavljenom roku nije otklonila nedostatak, odnosno nije dostavila novi naziv političke stranke koji bi se koristio u izborne svrhe.

Nakon otklanjanja nedostataka danas je CIK BiH ovjerila prijave za učešće na lokalnim izborima 2020. godine za 81 neovisnog kandidata kao i četiri neovisna kandidata pripadnika nacionalnih manjina.

Odbijene su prijave za učešće na izborima za 16 neovisnih kandidata jer ne ispunjavaju zakonom propisane uslove.