Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Apsolutni rekorder

Ovo javno preduzeće je jednim potezom kupilo automobile za čak 2,4 miliona KM!

Foto: Igor Soban/PIXSELL
Ilustracija

Pobijedile su tri firme koje su jedine i izašle na šest tendera Elektroprivrede HZHB raspisanih za samo jedan dan. Sumnja se na koluziju

Da je javno preduzeće Elektroprivreda HZHB apsolutni rekoder u nabavci službenih vozila, kako teretnih tako i limuzina, svjedoči najnoviji realizovani tenderi za nabavku vozila koji su raspisani u samo jednom danu, odnosno 4. avgusta.

Kako saznaje Fokus.ba, Elektroprivreda je prije nekoliko dana dodijelila ugovore za nabavku limuzina na osnovu ovih tendera i to u ukupnom iznosu od skoro 2,4 miliona KM (s PDV-om).

Tajni dogovor

Prema podacima iz odluka o dodjeli ugovora, na šest tendera za najbolje ponuđače su izabrane tri firme, Guma d.o.o. Mostar, Apolo d.o.o. Mostar i M.R.M. Export-Import d.o.o. Ljubuški. Njima su i dodijeljeni ugovori u ukupnom iznosu od skoro 2,4 miliona KM.

Međutim, prema dokumentaciji, ovo su bile ujedno i jedine firme koje su izašle na tendere, što baca sumnju na pojavu koluzije u ovom slučaju odnosno o tajnom dogovoru između ponuđača o izlasku na pojedine tendere. Radi se o pojavi koja nažalost nije nova kada je riječ o problematici tendera u BiH.

Jedan od ugovora težak čak 699.620 KM

Naime, eksperti koji se bave ovom problematikom već duže upozoravaju na pojavu prema kojoj ponuđači, umjesto da cjenovno ratuju između sebe, najradije koordiniraju aktivnosti između sebe kako bi postigli željene rezultate.

Mostarci i Ljubušaci

Tako je Guma d.o.o. Mostar jedina izašla i pobijedila na dva tendera EPHZHB-a i to za nabavku ličnih putničkih terenski vozila niže klase, te ličnih putničkih vozila niže klase „Crossover“.

M.R.M Export-Import d.o.o. Ljubuški jedini je izašao i pobijedio na tri tendera EPHZHB i to za nabavku teretnih radnih vozila sa hidrauličnom platformom “autokorpa”, lakih teretnih kombiniranih vozila sa hidrauličnom dizalicom kao i ličnih putničkih vozila niže klase. Inačem obje ove firme često pobjeđuju na tenderima za nabavke vozila kod institucija i javnih preduzeća na svim nivoima.

Također, i firma Apolo d.o.o. Mostar je jedina izašla i pobijedila na tenderu EPHZHB i to za nabavku vozila za potrebe Direkcije Društva.