Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedništvo BiH

Ovo je “benigan” tekst zakletve koji će Dodik morati izgovoriti u Sarajevu

milorad dodik

Dodik je rekao da se prvi put suočava sa procedurama koje mu nisu poznate i na koje nema mogućnost da utiče

Novoizabrani član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će 19. novembra položiti zakletvu u Narodnoj supštini Republike Srpske, te je dodao da ga dan poslije čeka inauguracija u Sarajevu.

Dodao je i da se prvi put suočava sa procedurama koje mu nisu poznate i na koje nema mogućnost da utiče.

Dodik je naglasio da je predviđeno da članovi Predsjedništva dobiju certifikat i polože zakletvu, a potom i konstituiše Predsjedništvo i odredi predsjedavajući ove institucije.

“Tekst zakletve je potpuno benigan. Predsjedavajući ima obavezu da u nekom skorijem roku zakaže prvu sjednicu. S moje strane na prvoj sjednici biće prijedlog izmjena Poslovnika o radu Predsjedništva”, zaključio je Dodik.

Prema Poslovniku o radu Predsjedništva Bosne i Hercegovine za vrijeme konstitutivne sjednice novoizabrani članovi Predsjedništva zajednički prihvataju dužnost, izgovarajući sljedeću svečanu zakletvu u prisustvu članova Predsjedništva iz ranijeg saziva:

“Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana”.

Nakon toga svaki član Predsjedništva potpisuje tekst svečane izjave.