Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

objavili saopćenje

“Ovo nije sekta”: Haos i raskol u mostarskom SDA, pljušte ostavke

salem marić sda mostar
Foto: Pixsell/Arhiv

Salem Marić dalje odbacuje optužbe da vrši zastoj izbornog procesa.

Na jučerašnjem proširenom Kolegiju Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu Predsjedništvu SDA podnesene ostavke cjelokupnog rukovodstva, predsjednika GO SDA Mostar i potpredsjednika GO SDA Mostar kao i ostavke članova Izborne komisije GO SDA Mostar zadužene za odvijanje izbornog procesa, saopćeno je danas iz mostarskog ogranka ove stranke.

Kako dalje navode, “sa žaljenjem konstatuju da je izborni proces u Gradskoj organizaciji SDA Mostar izazvao teške podjele unutar članstva SDA, te između Odbora gradskih područja koji pripadaju GO SDA Mostar”.

Marićeve “značajne poruke”

“Nekolegijalno postupanje, nedemokratsko djelovanje i nesavjesno režiranje procesa unutar OGP-ova je narušilo integritet i demokratičnost Izbornog procesa kao i stvorilo nejedinstvo SDA u Mostaru zbog čega duboko žalim sa svim savjesnim članovima SDA, jer su to bile odrednice i vrijednosti Stranke u Mostaru. Zbog toga i značajne poruke koju želim poslati, da u ovom slučaju nije važna pozicija Salema Marića, već da se ukaže na uništeno jedinstvo i normalno okruženje unutar Stranke za narod i članove koji osjećaju da je SDA temelj i oslonac u svim političkim i društvenim izazovima podnio sam ostavku na mjesto predsjednika”, navodi se u saopćenju kojeg potpisuje Salem Marić.

Marić dalje odbacuje optužbe da vrši zastoj izbornog procesa.

“Kao predsjednik, koji je SDA u Mostaru uspješno vodio u godinama iza nas i sa saradnicima ostvarivao najznačajnije rezultate pobjedničke i stabilne Stranke, žalim što su neodgovorni pojedinci i grupe podmuklim djelovanjem, potpuno neodgovorno i ne imajući viziju u svom postupanju, zbog kratkoročnih ciljeva odlučili se na rušenje jedinstva i raskol po prvi put unutar mog uspješnog dvadesetogodišnjeg djelovanja SDA u Mostaru”, naveo je.

Mukotrpan proces konsolidacije

Predsjedništvu SDA podnesene su i ostavke Izborne komisije Gradske organizacije SDA Mostar zbog, kako se navodi, Odbora gradskih područja koji nisu ispoštovali nadležnosti Izborne komisije, zbog loših međuljudskih odnosa i pritisaka koji su se odnosili na članove Izborne komisije.

“Bilo kako da se završi izborni proces za predsjednika i rukovodstvo koje će voditi SDA posljedice će se sigurno osjetiti. Narativ i način postupanja koji provodi suprotna strana nisu nešto s čime se možemo složiti i s razlogom dijelim veliku zabrinutost naroda i članova SDA u Mostaru. S obzirom da nas očekuju lokalni izbori u Mostaru Stranku očekuje mukotrpan proces konsolidacije za koji se nadam da će SDA kao najsnažnija politička organizacija u Mostaru uspješno učiniti”, zaključuje Marić.