Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđena optužnica

Ovo su imena bivših pripadnika VRS-a koji su optuženi za zločine u banjalučkom logoru

27983451_384270658701835_1724326147674489571_o

Prema civilima nesrpske nacionalnosti i ratnim zarobljenicima pripadnicima Hrvatskog vijeća odbrane i Armije Bosne i Hercegovine postupali su suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 30. decembra 2022. kojom se optuženi terete za počinjenje krivičnih djela: Rajko Drljača, Duško Drljača, Goran Jorgić, Goran Savić, Ivan Kljakić, Goran Bojić i Gojko Soldat za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, Bućan Milić, Mile Vučković, Borislav Milaković, Uroš Grab i Milenko Letić za ratni zločin protiv civilnog stanovništva te Svetislav Cvijetić, Draško Radusinović i Aleksandar Janković za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, u vrijeme oružanog sukoba između Armije Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća odbrane sa jedne strane i Vojske Republike Srpske sa druge strane, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) i to Rajko Drljača kao upravnik Vojno istražnog zatvora Banja Luka zv. „Mali Logor” (VIZ), Bućan Milić kao zamjenik upravnika VIZ-a, Mile Vučković, Goran Bojić, Uroš Grab, Draško Radusinović, Milenko Letić, Borislav Milaković, Svetislav Cvijetić, Aleksandar Janković, Gojko Soldat, Goran Savić, Igor Kljakić, Goran Jorgić i Duško Drljača kao stražari u VIZ-u, u periodu od avgusta 1992. do decembra 1995. godine, u prostorijama VIZ-a u Banja Luci te prilikom dovođenja u VIZ ili odvođenja iz istog, prema civilima nesrpske nacionalnosti i ratnim zarobljenicima pripadnicima Hrvatskog vijeća odbrane i Armije Bosne i Hercegovine postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, saopćeno je iz Suda BiH.