Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

redovna sjednica

Ovo su odluke koje je danas donijelo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine

221130_zeljko_komsic_zeljka_cvijanovic_denis_becirovic_85349

Prihvaćen je i poziv predsjednika Republike Azerbejdžan za učešće na Sastanku NAM kontakt-grupe, koji će biti održan u Bakuu od 1. do 3. marta 2023. godine

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prihvatilo je poziv premijera Islanda za učešće na 4. summitu šefova država i vlada zemalja Vijeća Evrope (VE) koji će biti održan u Rejkjaviku 16. i 17. maja 2023. godine. Prihvaćen je i poziv emira Države Katar, šeika Tammina bin Hamada Al-Thanija, za učešće na drugom dijelu Pete konferencije Ujedinjenih nacija o manje razvijenim zemljama na nivou šefova država i vlada, koja će biti održana u Dohi od 5. do 9. marta naredne godine.

Istovremeno, Predsjedništvo BiH prihvatilo je poziv generalnog sekretara UN-a za učešće na UN konferenciji o srednjoročnom sveobuhvatnom pregledu implementacije ciljeva međunarodne dekade za akciju „Voda za održivi razvoj“ 2018-2028, koja će biti održana u New Yorku, od 22. do 24. marta 2023. godine.

Prihvaćen je i poziv predsjednika Republike Azerbejdžan za učešće na Sastanku NAM kontakt-grupe, koji će biti održan u Bakuu od 1. do 3. marta 2023. godine.

Delegaciju Bosne i Hercegovine na tim konferencijima i summitima će predvoditi predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo Sporazum o finansiranju godišnjeg akcionog programa za Bosnu i Hercegovinu za 2021. godinu između Evropske unije koju predstavlja Evropska komisija i BiH koju predstavlja Direkcija za evropske intergracije Vijeća ministara BiH.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici razmatralo Informaciju u vezi sa aktivnostima u procesu repatrijacije, resocijalizacije, rehabilitacije i reintegracije državljana Bosne i Hercegovine povratnika iz zone sukoba Sirije i Iraka.

Predsjedništvo BiH prepoznaje potrebu koordinisanog djelovanja nadležnih institucija BiH kako bi se osigurao siguran povratak u BiH, kao i reintegracija državljana BiH i onih koji imaju zakonsko pravo na državljanstvo BiH (djeca bez roditeljskog staranja), a koji trenutno borave u veoma teškim uslovima u kampovima i pritvorskim jedinicama u Siriji i Iraku.

Predsjedništvo BiH poziva Koordinacioni tim za razvijanje sistema i procedura povratka državljana BiH iz zona sukoba Sirije i Iraka, da preduzmu potrebne mjere i radnje kako bi se osigurala zaštita prava državljana Bosne i Hercegovine koji borave u Siriji i Iraku.

Predsjedništvo BiH donijelo je Odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine Protokolu o zabrani upotrebe u ratu zagušljivih, otrovnih ili sličnih plinova i bakterioloških metoda ratovanja, kao i Odluku o o pristupanju Protokolu u vezi sa izmjenom člana 50. (a) i člana 56. Konvencije o međunarodnom civilnom vazduhoplovstvu.

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje Projektnog sporazuma između Vijeća ministara BiH i Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu u vezi implementacije Programa tehničke saradnje (TCP) – „Podrška planiranju lokalnog poljoprivrednog i ruralnog razvoja“.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici donijelo Odluku o ratifikaciji Ugovora o grantu (Regionalni projekat čvrstog otpada u Živinicama) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicioni grant od Švedske agencije za razvoj i saradnju (SIDA), saopćeno je iz Predsjedništva BiH.