Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Akt upućen vlastima

Ozbiljni navodi o tome kako policija u BiH muči osumnjičene objavljeni u izvještaju Vijeća Evrope

lisice vijece evrope (1)

Veći broj vjerodostojnih navoda u zlostavljanju zabilježen u redovima policije Kantona Sarajevo

Vijeće Evrope objavilo je izvještaj, kojeg je uputilo vlastima Bosne i Hercegovine o nalazima Evropskog komiteta za prevenciju torture i nehumanog i degradirajućeg tretmana ili kažnjavanja (CPT).

Kako su naveli u svom izvještaju, delegacija Evropskog komiteta u Federaciji BiH zaprimila je brojne navode o fizičkom i psihičkom zlostavljanju zatvorenika udaricma nogama, rukama, ali i bejzbol palicama, te električnim kablovima i sl. Također, kako se navodi evidentirani su i slučajevi silovanja pomoću palica, zatim ismijavanje prijetnjama pogubljenjem pištoljem.

Piše: A. DUČIĆ

– Očigledno je da su zlostavljanje ove vrste izazvali kriminalistički inspektori s namjerom da osumnjičene prisile na priznanje, a jednako su radili i pripadnici specijalnih jedinica interventne jedinice u vrijeme hapšenja osumnjičenih. – navodi se u izvještaju.

Dodaje se da veći broj vjerodostojnih navoda u zlostavljanju zabilježen u redovima policije Kantona Sarajevo. Kažu kako je situacija u RS-u donekle bolje i popravila su odnosu na ranije godine, iako je bilo slučnih prijava u postupanju policijskih službenika.

U ovom izvještaju, među ostalim, iznesen je slučaj osumnjičene osobe koja je izjavila da su je 29. maja 2019. uhapsili pripadnici MUP-a KS i priveli u Policijsku stanicu Hadžići.

-Tvrdio je da je, dok su mu ruke bile vezane lisicama iza leđa, sjedio na stolici u prostoriji, gdje su ga policajci više puta šamarali i da mu je kablom udarano po leđima i nogama očito kako bi ga natjerali da prizna niz nedavnih pljački. Nakon toga je bio navodno prisiljen kleknuti na kožni kauč i nakon što je izuo cipele i skinuo čarape bio je izložen udarcima po tabanima drvenim štapom sve dok nije vikao inspektorima da napišu šta god budu htjeli – kaže se u izvještaju.

Iz Evropskog komiteta ističu kako se upravo zbog toga moraju usvojiti strogi kriteriji odabira kadrova odnosno zapošljavanja policijskih službenika, dok se, kada je riječ o istražnim tehnikama ispitivanja moraju uvesti savremene metode poput video i audio snimanje policijskih ispitivanja.

Zabrinjavajuće je, tvrde iz Evropskog komiteta, da se kod mnogih zatvorenika koji su doživjeli torture ne istražuje porijeklo povreda.

-Izvještaj je kritičan i po pitanju unutrašnje kontrole u Kantonalnoj policiji Sarajevo, pa i samim tužiocima kada je riječ o istragama o navodima o zlostavljanju.

Članovi Evropskog komiteta također su utvrdili da su naprimjer uslovi prostorija u kojima se privode osumnjičene osobe, primjerice, u Mostaru potpuno neprikladni, dok je u Banjoj Luci zabilježeno da su osumnjičeni prenoćili u kancelarijama policijskih službenika!

U objavljenom izvještaju ni KPZ Sarajevo nije najbolje prošao budući da je navedeno da se nizu zatvorenika znatno ograničava pravo na vježbanje na otvorenom u, kako se navodi, u ionako slabo opremljenom dvorištu. Također, uočeno je i ograničevanje pristupa tuševima.

Kada je riječ o psihijatrijskim i socijalnim specijaliziranim ustanovama na Sokocu i u Stocu, članovi Komiteta nisu zaprimili vjerodostojne žalbe.

U izvještaju se navodi i da je Bosna i Hercegovina ratificirala Protokol uz Konvenciju Ujedinjenih Naroda protiv mučenja i drugog okrutnog, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (OPCAT) 2008. godine, ali da do danas tek treba uspostaviti nacionalni preventivni mehanizam.