Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuzla

Ozvaničen početak radova na izgradnji Roditeljske kuće u krugu UKC-a

roditeljska kuca tuzla (1)

U Odjeljenju hematologije i onkologije UKC-a Tuzla, prema riječima prim. dr. Amile Latifagić, trenutno se liječi 11 mališana

Simboličnim otkopavanjem zemlje u krugu Univerzitetsko-kliničkog centra u Tuzli ozvaničen je početak gradnje Roditeljske kuće koja će pružati smještaj roditeljima čija su djeca oboljela od najtežih bolesti, javlja Anadolu Agency (AA).

Roditeljska kuća prostirat će se na 400 kvadratnih metara, moći će u istom trenutku primiti pet porodica koje će pored smještaja imati obezbjeđenu i psihosocijalnu pomoć, ali i svaku drugu neophodnu u procesu liječenja. Do kraja godine, kako je najavio Fikret Kubat, predsjednik Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka objekat će biti na raspolaganju roditeljima i djeci.

“Očekujemo da ćemo ovim projektom pomjeriti standarde prema naprijed, prema zapadnim i razvijenim zemljama, da ćemo olakšati djeci, da ćemo olakšati roditeljima jer rak je bolest cijele porodice“, rekao je Kubat napominjujući kako je finansijska konstrukcija zatvorena donacijom države Kuvajt u iznosu od 800.000 KM, te da su podršku projektu pružili Vlada Tuzlanskog kantona sa 50.000 KM i Muftijstvo tuzlansko sa 30.000 KM.

U Odjeljenju hematologije i onkologije UKC-a Tuzla, prema riječima prim. dr. Amile Latifagić, trenutno se liječi 11 mališana, a godišnji prosjek kada je riječ o Tuzlanskom kantonu kreće se oko petnaestak novooboljelih.

“Od 2016. godine imamo pedesetero djece koja su prošla kroz liječenje u našoj klinici. To podrazumijeva kemoterapiju, radioterapiju, upućivanje na transplantaciju, hitne hirurške operacije. Znači liječenje djece sa malignim bolestima je vrlo kompleksno“, kaže Latifagić.

Kako izgleda liječenje djece s malignim bolestima znaju najbolje roditelji, odnosno majke koje sa svojim mališanima borave u zdravstvenoj ustanovi i po dva mjeseca bez napuštanja. Jedna od njih je Vanja Smajić, majka dječaka Dina, kod koga je u aprilu prošle godine dijagnosticiran Hodgkinov limfom.

“Mi smo gore bili zatvoreni, nismo mogli mrdnuti. Roditeljska kuća znači puno, to što roditelji mogu izaći, djeca mogu malo izaći iz one monotonije“, ističe Smajić.

Posredstvom Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dobijena je donacija države Kuvajt u iznosu od 800.000 KM. Direktor Vakufske direkcije IZ BiH dr. Senaid Zaimović ističe kako je za njih dovoljan motiv sam pogled u dječicu i roditelje kojima je pomoć potrebna.

“Jedna od četiri osnovne vrste vakufa je i socijalni, odnosno humanitarni vakuf. Takvih je u BiH u prošlosti bilo mnogo. Sada trenutno se ralizuje najmanje 15 sličnih projekata u BiH. Ne mislim Roditeljskih kuća, nego projekata koji spadaju u kategoriju socijalnih, odnosno za potrebe socijalno ugroženih kategorija našeg društva“, kaže Zaimović.

Vlada i Skupština TK-a su pomogli Udruženju Srce za djecu s obezbjeđivanjem lokacije za gradnju, a menadžment UKC-a Tuzla je obećao dalju podršku i pomoć. Načelnica Klinike za dječije bolesti doc. dr. Lejla Osmančević najavila je kako će pored izgradnje Roditeljske kuće klinika uskoro biti veliko gradilište jer će se krenuti sa adaptacijom i modernizacijom.