Ozvaničen završetak treće faze obnove zgrade Crvenog križa u Sarajevu

BiH

crveni kriz (1)

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u saradnji s Društvom crvenog križa i Ambasadom SAD-a ozvaničili su danas prigodnim programom u Sarajevu završetak treće faze projekta restauracije zgrade Crvenog križa, koju građani također pamte i kao kino “Sutjeska”.

Trećom fazom projekta obuhvaćeni su radovi parcijalne sanacije enterijera zgrade, te su se stekli uvjeti za povratak rukovodstva Crvenog križa u njegovo sjedište.

Najveća donacija za obnovu zgrade osigurana je iz Specijalnog fonda američkih ambasadora i iznosi 167.700 USA (oko 334.829 KM).

Osim Ambasade SAD-a, od 2014. do 2017. restauraciju su pomogli i Italijanski crveni križ s 84.477 eura (165.222 KM), Ministarstvo kulture i sporta FBiH s 10.000 KM, Struktura Crvenog križa Federacije BiH sa 16.400 KM i Društvo Crvenog križa BiH s 23.577 KM.

Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack izrazila je zadovoljstvo što je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država putem Specijalnog fonda američkih ambasadora učestvovala u restauraciji zgrade, te se nada da će se naći interesa za nastavak obnove i uključenje i drugih donatora.

– Ovo je vrlo važna sedmica. Obilježava se sedmica Crvenog križa, a također prije 25 godina u ovoj sedmici ova zgrada je srušena – navela je ambasadorica Cormack dodavši da je prikladno što se danas govori o obnovi.

Predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Amir Pašić osvrnuo se na historijski značaj objekta koji je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, a izgradio ga je Crveni križ Jugoslavije između dva rata, tačnije 1929. godine.

Predsjednik Društva Crvenog križa BiH Rajko Lazić je naveo da se u protekle tri godine putem raznih donacija, većinom međunarodnih i nešto domaćih, uspjelo osigurati više od 500.000 KM za dosadašnje radove, dok je Crveni križ u prethodnih 16-17 godina na ime kirije uložio oko 800.000 KM. Najavio je da će i Crveni križ Španije donirati oko 15.000 eura za opremanje zgrade.

Također je najavio da će za dva mjeseca Crveni križ useliti u svoju zgradu te je staviti u funkciju.

O tome kako su realizirane dosadašnje faze obnove govorio je projekt- koordinator iz Komisije Adi Ćorović.

Izvršni funkcioner Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Mirzah Fočo istakao je značaj saradnje s Fondom američkih amabasadora, s kojim je dosad realizirano oko 20 projekata.

Kada je riječ o nastavku obnove zgrade Crvenog križa, naveo je da je preostalo još da se osposobi i opremi velika sala koja bi trebala biti multifukcionalna te bi služila kao mjesto za održavanje pozorišnih predstava i slične aktivnosti.

Za kompletan završetak radova potrebno je još oko milion eura.