Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pacijenti pate zbog dugova bolnica u Mostaru

bolnica mostar

U Federaciji BiH iščekuje se donošenje zakona o rješenju dugova zdravstvenih ustanova.

Dvije mostarske bolnice, zbog dugovanja za doprinose, po nalogu Poreske uprave više ne mogu raspolagati svojim računima.

No, iz bolnica upozoravaju kako su, dok ih država kažnjava tražeći sredstva, njena dugovanja prema bolnicama ogromna.

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar pretpostavljaju kako je udar groma prouzrokovao kvar na oba uređaja nužna za operativne zahvate na srcu.

Bilo je dramatično, govori voditelj kardiološkog odjela, s obzirom da je jedan zahvat upravo bio u toku kad se to dogodilo.

“Na svu sreću, pacijent koji je bio na stolu taj dan je dobro prošao, dobro je završilo. Međutim, više nitko nema hrabrosti niti smije preuzeti odgovornost da bi nastavio rad s takvim mašinama koje ne mogu ni 50 posto svog rada dati”, kaže Marko Đuzel, voditelj Kardiološkog odjela SKB Mostar.

Operacijske dvorane na tom su odjelu sada, praktično, zatvorene.

Bez ovih uređaja kardiološki zahvati ne mogu se izvoditi. Pacijenti se šalju u druge centre.

Popravka dva uređaja vrijedi kao kupnja novoga. Međutim, ni za jednu ni za drugu opciju bolnica nema sredstava.

Ključni problem je dug bolnice, što je dovelo do ograničenog korištenja sredstava na računima. Svako plaćanje treba odobriti Porezna uprava. Direktor kaže kako je stanje apsurdno.

“Odluku što ću ja platiti ne može donijeti nitko nego ja, sa moralnom i svakom drugom odgovornošću. Ne može žena u Poreznoj, može biti ekspert Božiji, reći bolnica ovo ne treba platiti, ovo treba platiti. To su gluposti”, kaže Ante Kvesić.

S druge strane, dodaje, bolnici ogromna sredstva duguje država, odnosno njeni zavodi zdravstvenog osiguranja.

“Bolnica uradi 130 i nešto miliona maraka usluga. Mi za to vrijeme povučemo 96 miliona maraka. Jedan dio će doći nekad, drugi neće nikad doći. Znači, imamo sustav koji ne pokriva 30 posto onog što smo prošle godine uradili.”

Pacijenti kupuju materijale za pregled

Rješenje je reduciranje usluga. Pacijenti to već neko vrijeme osjećaju. Liljana Tolić kaže kako bolnica toliko oskudijeva materijalima da od svoje mirovine od 200 eura mora sama kupovati i donositi materijale nužne za pregled.

“Što god radite, morate kupiti i nositi sa sobom. Morala sam kupiti vodu, šlauf, ne znam se ni izraziti medicinski, da bi se pregledala. Sramota”, kaže Tolić.

Slično ogorčenje dijele i ostali s kojima smo razgovarali.

“Mi građani sve finansiramo, a niko ništa ne poduzima”, dodaje Aiša Šantić.

“Nema države, nema uprave, sve naopako. Niti narod ima para. Nikad gore nije bilo. Ni kad je zaratilo, nije bilo ovako”, tvrdi Stjepan Čolak.

U problemima je i mostarska bolnica Dr. Safet Mujić. Menadžment je zbog praznika bio nedostupan.

No, već su ranije u toj bolnici upozorili kako joj, ako se stanje u zdravstvu ne promijeni, prijeti gašenje.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić traži hitnu deblokadu računa mostarskih bolnica, a Poreznu upravu Federacije optužuje za političke poteze s ciljem destabilizacije Mostara.

“PU FBiH očito je zdravstveni sustav manje bitan od transfera roba željeznicama i rude koji su u većim dugovima pa se sad dovode u pitanje pružanje usluga pacijentima i njihovi životi. Ovo je jeftino skupljanje političkih bodova i potenciranje Grada Mostara kao političkog slučaja”, kaže Mandić.