Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pad temperatura od čak 40 stepeni: Najavljene nove padavine, stiže novi snijeg

mraz zima
Foto: Goran Rovan/F.A. BOBO/Pixsell

U četvrtak moguće postepeno razvedravanje posvuda, pa bi nas u petak ujutro ponovo dočekao mraz i minusi

U Bosni i Hercegovini sutra će biti pretežno oblačno vrijeme. U poslijepodnevnim i večernjim satima kiša će prvo zahvatiti područje Hercegovine, zapad i sjever Bosne i postepeno će se proširiti na ostala područja. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 2, na jugu do 6, a najviša dnevna uglavnom između 4 i 9, na jugu do 12 stepeni.

U Sarajevu biti pretežno oblačno vrijeme. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 0, a najviša dnevna oko 7 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Koliko su naglo pale temperature govori i podatak da je jutros Pidriš kod Gornjeg Vakufa bio na ledenih -14°C, prije dva dana u Zenici i Brčkom 24°C. Iako nisu iste lokacije, temperaturna razlika na nivou države iznosi skoro 40 stepeni u samo 48 sati.

BHmeteo o vremenu narednih dana

Utorak – Pretežno oblačno vrijeme, u sjevernim i sjeveroistočnim dijelovima Bosne mogući duži sunčani periodi tokom dana. U Hercegovini i na zapadu rijetko uz malo kiše ili snijega na planinama.

Navečer i u noći na srijedu jače naoblačenje sa zapada koje će postepeno donijeti padavine do srijede ujutro većem dijelu zemlje. Najviše padavina u južnim i zapadnim dijelovima zemlje. Kiša, a na planinama iznad 1200 m snijeg. Na sjeverozapadu Bosne snježna granica nešto niža i tu bi bila na oko 700 m, s tim da u jutarnjim satima srijede na izmaku padavina susnježice i snijega bude nakratko i u nižim krajevima Krajine.

Jutro u utorak zbog oblačnijeg vremena nešto toplije uz temperature između -1 i 3, na jugu do 6°C. Dnevna temperatura između 4 i 9, na jugu i sjevernim dijelovima zemlje do 13°C. Vjetar slab do lokalno umjeren južnog smjera.

Srijeda – U jutarnjim i prijepodnevnim satima srijede padavine će stići i do istoka naše zemlje, ali će ih tu biti i najmanje. Kiša u nizinama, a u višim krajevima susnježica i snijeg. Od sredine dana i u poslijepodnevnim satima srijede padavine postepeno prestaju posvuda, ali zadržalo bi se pretežno oblačno vrijeme. Nakon kraćeg i blažeg zatopljenja u utorak, u srijedu ponovo hladnije.

U četvrtak moguće postepeno razvedravanje posvuda, pa bi nas u petak ujutro ponovo dočekao mraz i minusi.