Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FHMZ

Padali rekordi u BiH: U Zenici zabilježena najviša temperatura do početka mjerenja!

Skradin: Veliki broj posjetitelja uživa u ljepotama Nacionalnog parka Krka
12.08.2019., Skradin - Val visokih temperatura i vrucina zahvatio je cijelu Hrvatsku, pa tako i Nacionalni park Krka. Najtopliji dan u godini najlakse je podnijeti uz hladnu tekucinu i osvjezavanje u rijeci. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Danas je u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu oblačnost

U Bosni i Hercegovini sutra će biti sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Razvojem oblačnosti, ponegdje u Krajini i na sjeveru Bosne sa kratkotrajnim pljuskom. Lokalno je moguća i pojava grada.

Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeverni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnje temperature od 17 do 23, na jugu do 26, a najviše dnevne temperature od 34 do 40 stepeni.

U Sarajevu sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura oko 17, a najviša dnevna oko 36 stepeni.

Danas je u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu oblačnost.

Temperatura zraka u 14 sati iznosila je: Bjelašnica 17 stepeni, Ivan-sedlo 28, Sokolac 29, Bugojno, Gradačac i Tuzla 32, Bijeljina, Livno i Sarajevo 33, Bihać, Neum, Sanski Most i Zenica 34, Banja Luka 35, Široki Brijeg i Trebinje 36, Grude 37 i Mostar 38 stepeni, navedeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas su objavili je 23. jula (subota) Automatska meteorološka stanica u Zenici izmjerila temperature zraka od 41,0 stepeni.

Ovo je najveća izmjerena temperature zraka u Zenici u mjesecu julu od početka službenih mjerenja. Dosadašnja apsolutni maksimum za Zenicu u julu iznosio je 40,4 izmjeren 2013. godine.

Temperature zraka sa više 40 stepeni i više zabilježene su u Mostaru, Bihaću i u Stocu.

Tropske noći (minimalna temperature 20 stepeni) zabilježeni su na meteorološkim stanicama: Mostar, Tuzla, Sarajevo, Gradačac, Zenica, Stolac i Neum.

Najviše tropskih noći zabilježeno je u Mostaru (19). Podaci se odnose do 24. juli, saopštili su iz FHMZ-a.