Pahor: BiH u Sloveniji ima velikog prijatelja i podršku

pahor sarajevo333

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor danas je u obraćanju učesnicima Sarajevo business foruma naglasio podršku svoje zemlje Bosni i Hercegovini i ostalim zemljama zapadnog Balkana u njihovim nastojanjima da postanu članice EU i NATO-a.

Pahor je naveo da su spremni da podijelimo njihova iskustva i znanje kako bi ove zemlje uključujući BiH što prije postale članice EU i NATO-a, ako tako bude odlučeno u tim zemljama.

– Nakon globalne ekonomske krize 2008. godine EU je oklijevala sa proširenjem, odnosno u EU je prekinut progresivan proces u vezi proširenja, ali sada nakon pet, šest godina opšti oporavak evropske i globalne ekonomije i interes ove regije oživio je političku volju za proces proširenja EU, što ja snažno podržavam. Smatram da je greška što Evropska komisija proces proširenja Unije na zapadni Balkan ne posmatra kao politički proces što on jeste, već ga smatra tehničkim procesom što on nije i to će se pokazati posebno teškim u slučaju BiH. Državno uređenje BiH je posebno i zahtijeva po mom mišljenju vrlo pažljiv politički pristup Evropske unije i ja se zalažem za takav pristup – dodao je Pahor.

Nakon prijema Hrvatske i očekivanog prijema Srbije, kako je dodao Pahor, teško je zamisliti da će BiH ostati dugo izvan EU.

– Najvažnije je da zemlje zapadnog Balkana same osiguraju kredibilnost reformskog procesa posebno provodeći reforme na jačanju vladavine prava, usklađivanjem zakonodavstva sa legislativom EU i izgradnjom institucija neophodnih za opšti progres. Regionalna saradnja ostaje najvažniji alat za promociju pomirenja i prosperiteta – naglasio je Pahor.

Iako je slovenska ekonomija, kako je dodao, orjentisana prema zapadnom tržištu, zemlje zapadnog Balkana su drugi najvažniji partner Slovenije u vanjskoj trgovini.

SBF nastavlja sa radom sutra kada je predviđeno održavanje panela posvećenih turizmu, važnosti lanca snabdijevanja za kompanije na zapadnom Balkanu, zatim panel o IT sektoru, a bit će predstavljen i Dubai kao model ekonomskog razvoja za ostale regije.