predsjednik slovenije

Pahor pisao Michelu: BiH bezuslovno dodijeliti status kandidata za članstvo u EU

U BiH održan 10. Sarajevo Business Forum
17.04.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - rVeliki broj poslovnih ljudi iz BiH, regije i svijeta sudjeluje na 10. Medjunarodnoj investicijskoj konfernciji Sarajevo Business Forum 2019.. Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor.rPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

Prema njegovim riječima, to bi ojačalo proevropske snage u Bosni i Hercegovini i dinamiku unutrašnjeg prilagođavanja evropskim normama

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor uputio je danas pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu.

U njemu se Pahor zalaže da se Bosni i Hercegovini, bez uvjeta, dodijeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Prema njegovim riječima, to bi ojačalo proevropske snage u Bosni i Hercegovini i dinamiku unutrašnjeg prilagođavanja evropskim normama. On smatra da su potrebni konkretni koraci kako bi se Evropska unija što prije proširila na zapadni Balkan.

Predsjednik Pahor je o toj inicijativi prvi put govorio na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji 22. februara ove godine. On ga je također predstavio na Sarajevo Business Forumu 11. maja, a nedavno na sastanku lidera SEECP-a u Solunu, kojem je prisustvovao i predsjednik Evropskog vijeća Michel.

Pahor je inicijativu najavio poljskom predsjedniku Andrzeju Dudi kada je prihvatio njegov poziv da potpiše pismo s nekim drugim evropskim liderima krajem februara u kojem se poziva na status kandidata Ukrajine.