predsjednik slovenije

Pahor: Želim da BiH što prije postane dio Evropske unije

pahor sarajevo5 (1)

Predsjednik Pahor redovno upozorava protiv ideja o raspadu BiH i prekrajanju granica na zapadnom Balkanu. U tom kontekstu, zbog zabrinutosti zbog ovih ideja, pitao je sugovornike, sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kada je početkom marta posjetio Sarajevo

U vezi s novinarskim pitanjima o razgovorima predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine 5. marta 2021., iz ureda predsjednika Slovenije stiglo je obrazloženje:

“Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor zagovornik je Bosne i Hercegovine, njenog teritorijalnog integriteta, evropske perspektive i mirnog razvoja, što uvijek dosljedno naglašava.

Predsjednik Pahor želi da BiH što prije postane dio Evropske unije. Dosljedno naglašava važnost geopolitičkog pristupa proširenju Evropske unije, koji bi obuhvatio i BiH koja je trenutno najslabije formalno povezana s EU.

Predsjednik Pahor redovno upozorava protiv ideja o raspadu BiH i prekrajanju granica na zapadnom Balkanu. U tom kontekstu, zbog zabrinutosti zbog ovih ideja, pitao je sugovornike, sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kada je početkom marta posjetio Sarajevo.

O tome je javno govorio i predsjednik Republike u svom obraćanju Parlamentu Republike Sjeverne Makedonije 25. septembra 2020: „Želio bih naglasiti svoju ocjenu, koja je važna ako je tačna: ako nema proširenja, teza da raspad bivše Jugoslavije još nije gotov i da je potrebno uspostaviti etničke granice umjesto postojećih polako će zavladati ovom regijom. Iz istorijskog iskustva znamo da su vrlo male šanse da se takav proces odvija na miran način bez sukoba koji bi također mogli ugroziti sigurnost i stabilnost u jugoistočnoj Evropi općenito. Zbog toga sam mnogo puta rekao da je proširenje Evropske unije na zapadni Balkan isključivo političko pitanje, koje također zahtijeva još promišljeniju strategiju Europske unije. ”

U svjetlu evropske perspektive zapadnog Balkana, predsjednik Republike priprema sastanak čelnika inicijative Proces Brdo – Brijuni, zakazan za maj”, stoji u pojašnjenju koje je objavljeno na stranici predsjednika Slovenije Boruta Pahora.