BiH

"džehenem" na neretvi

Pakao u Mostaru: Termometar se zakucao na plus 50!

12/08/2019

Iako su mostarske gradske ulice puste, stara gradska jezgra Mostara je prepuna turista i građana koji traže osvježenje u Neretvi koja danas nije dovoljno ni ledena

Ekstremne vrućine s temperaturama zraka koje prelaze 41 stepen danas su znatno otežavale život u gradu na Neretvi. Građani i brojni turisti tražili su spas od vrućina kupanjem u Neretvi, konzumiranjem osvježenja i zaštitama od uzavrelog sunca, javlja Anadolu Agency (AA).

Živa u termometrima je dostizala nevjerovatnih 50 stepeni na suncu.

Iako su mostarske gradske ulice puste, stara gradska jezgra Mostara je prepuna turista i građana koji traže osvježenje u Neretvi koja danas nije dovoljno ni ledena.

Odmah po izlasku iz mostarske rijeke kupačima je potrebno dodatno osvježenje, jer je nemoguće izdržati nezaštićen pod zrakama uzavrelog sunca.

Da je stanje uistinu alarmantno svjedoči činjenica da čak i skakači sa Starog mosta unatoč osvježenju Neretve za svega nekoliko minuta trebaju lepeze i pri sklanjanju sa sunca traže osvježenje i razne rekvizite, što je zabilježila ekipa Anadolu Agency (AA).

Bez boce vode u ruci teško je vidjeti danas osobu u Mostar, kao i bez neke zaštite od sunca. Šeširi, kačketi, suncobrani i lepeze samo su neki od rekvizita koje građani i turiti koriste, dok traže nove metode za osvježenje.

Bijeg od vrućina turisti pronalaze i u dvorištu Koski Mehmed-pašina džamija gdje se okupljaju oko šadrvana kako bi se umili i osvježili, te uzeli hladnu vodu u svoje boce za piti i osvježiti se tijekom daljnjeg obilaska grada.

Temperatura zraka na termometru koji je postavljen na šadrvanu oko 14 sati u hladu je iznosila 41 stupnja, što je zabilježila ekipa Anadolu Agency, a to jasno govori da su realne temperature na mostarskom asfaltu uvelike prešle ovogodišnje rekorde.

Kao što je ranije najavljeno, danas će biti vrhunac toplotnog vala koji je pogodio našu zemlju.

Stanovništvo u gradu na Neretvi se sklanjalo u klimatizirane prostorije i hladovinu, a spas su tražili u blizini Neretve.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.