Think Pink - Zajedno smo jedno

Paketi prve pomoći za svaku novooperisanu ženu od karcinoma dojke

think_pink (1)

Paketi će biti distribuisani kroz mrežu “Think pink” koja okuplja 20 udruženja iz 19 bh. gradova i biće dijeljeni ženama nakon operacije na odjelu u bolnici

Udruženje “Think Pink – Zajedno smo jedno” i ove godine je pripremilo 1.350 paketa prve pomoći za svaku novooperisanu ženu od karcinoma dojke u BiH.

Paketi sadrže prvu pamučnu protezu, lopticu za vježbanje ruke, preparate za kožu na biljnoj bazi (mehlem za ožiljke, kantarionovo i ljiljanovo ulje), neseser, priručnik za korišćenje prirodnih nadomjestaka za samoliječenje i vodič za žene operisane od karcinoma sa svim neophodnim informacijama.

Uz pakete svaka žena dobija i jastučić u obliku srca.

Paketi će biti distribuisani kroz mrežu “Think pink” koja okuplja 20 udruženja iz 19 bh. gradova i biće dijeljeni ženama nakon operacije na odjelu u bolnici.

– Tri stotine paketa koje ćemo donirati Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu obezbijeđeni su kroz projekt ReLOaD – Regionalni program lokalne demokratije na zapadnom Balkanu koji finansira Europska unija, a implementira Razvojni program Ujednjenih nacija (UNDP). Na ovaj način svakoj ženi koja je prošla kroz teško i traumatično iskustvo poručujemo da nije sama i da ima našu podršku – navodi se u saopćenju.

Osim paketića prve pomoći i ove godine, uz provođenje svih epidemioloških mjera, bit će organizirani Dani zdravlja – besplatni mamografski pregledi za žene u ruralnim dijelovima BiH.

-Glavni cilj ovog projekta je osnaživanje žena iz ruralnih područja i pružanje informacija o zdravim stilovima života koje će ženama pomoći da uspostave zdrave navike i unaprijede svoje zdravlje – ističe se.

“Think Pink – Zajedno smo jedno“ je, kako se navodi u saopćenju, jedna od najuspješnijih organizacija u BiH koja se bavi osnaživanjem zdravlja žena. Zadnjih 15 godina koliko djeluju u BiH imali su nekoliko stotina hiljada direktnih korisnika.

Najprepoznatljiviji događaj koji organiziraju je Trka/Šetnja za ozdravljenje “Race for the Cure”, koja je od 2008. godine na ulicama glavnog bh. grada okupila više od 60.000 građana.