Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Paljanski SDS: Autoput Sarajevo – Beograd da ide preko Pala

Пале – Бојан Нинковић
Ninković

Opštinski odbor /OO/ SDS-a Pale poziva sve nadležne institucije i načelnika opštine Pale Boška Jugovića da zastupaju interese svih stanovnika Pala da izgradnja auto-puta Sarajevo – Beograd ide preko teritorije ove opštine.

Predsjednik Opštinskog odbora SDS-a Bojan Ninković je rekao na konferenciji za novinare da trasa auto-puta treba da ide preko Sarajeva, Pala, Prače, Mesića, Ustiprače, Vardišta i dalje kroz Srbiju do Beograda.

“To je strateški inters opštine Pale i grada Istočno Sarajevo, jer na taj način Pale postaju otvorena vrata za promet robe i putnika iz Srbije, Bugarske, Grčke i Makedonije”, rekao je on.

Ninković je dodao da bi do izražaja došla i turistička destinacija Ravna planina i gondola što bi doprinijelo povećanju turista iz jednog dijela Srbije.

Prema njegovim riječima, i izgradnja tunela Stambolčić jedan je od preduslova zašto ova trasa treba da ide ovim putem.

On je podsjetio da je 2013. godine potpisano pismo namjere o izgradnji ove putne komunikacije između tadašnjeg načelnika opštine Pale, načelnika opštine Prača, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i ministra komunikacija i transporta BiH gdje su se svi jednoglasno založili za izgradnju auto-puta preko Pala.

Ninković je naglasio da bi ova trasa prolazila i kroz paljansku Mjesnu zajednicu Podgrab koja je zapostavljena, a izgradnjom brzog puta mogla bi da se razvije, jer ima dovoljno prostora i ideja za izgradnju industrijske zone, kao i za proširenje turističke destinacije jer se Podgrab nalazi u podnožju Jahorine gdje se mogu napraviti velika vikend naselja.

“Na ovaj način bi se zaobišlo i oko 60 kilometara uzbrdice preko Romanije, jer je najviše uzvišenje ovom trasom Stambolčić”, naveo je on.

Ninković je istakao da će ova trasa biti tema pregovora i razgovora svih koje interesuje izgradnja ove putne komunikacije, a posebno susjednih opština.

Ninković je naglasio da je ovo interes svih građana i opštine Pale.

Resorni ministri Srbije i BiH Zorana Mihajlović i Ismir Jusko ranije su rekli da je auto-put Sarajevo – Beograd ideja od koje se neće odustati i da će se formirati zajednička radna grupa koja će se baviti pripremom dokumentacije, ali i načinom finasiranja radova.

On je na kraju istakao da će OO SDS-a u narednom periodu imati redovne konferencije za novinare.