neum

Palmer i Eichhorst zadovoljni kako teku pregovori: Nadamo se uspješnom ishodu

palmer

Predstavnica Europske službe za vanjske poslove Angelina Eichhorst istaknula je kako se na pregovorima mogu čuti različita mišljenja i stavovi te je izrazila zadovoljstvo što pored vladajućih, u pregovorima sudjeluju i predstavnici opozicije

Ne bismo bili danas ovdje da nema optimizma, da ne postoji odgovarajući pristup rješavanju pitanja integriteta izbornog procesa i da ne postoji uvjerenje kako će rješenje koje dogovorimo dobiti i potrebnu parlamentarnu većinu – izjavio je u Neumu američki izaslanik za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer.

Dodao je kako u pregovorima učestvuju predstavnici bh. političkih stranaka, ali i eksperti koji će, kako je rekao, pomoći riješiti neka od težih tehničkih pitanja.

– Kakvo god rješenje na kraju bude, najvažnije je da ono bude usklađeno s najvišim standardima – poručio je američki izaslanik.

Palmer je dodao kako očekuje da se pregovorima u subotu priključe i članovi međuresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona, odnosno da u tom formatu očekuje i učestvovanje političkih predstavnika iz Republike Srpske.

Predstavnica Europske službe za vanjske poslove Angelina Eichhorst istaknula je kako se na pregovorima mogu čuti različita mišljenja i stavovi te je izrazila zadovoljstvo što pored vladajućih, u pregovorima sudjeluju i predstavnici opozicije.

– Jako puno posla je pred nama, ali drago mi je da možemo svjedočiti konstruktivnim pristupima i viđenjima rješenja svih učesnika. Radimo na puno tema, ali nadamo se uspješnom ishodu – zaključila je Eichhorst.