Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki diplomata

Palmerova poruka iz Sarajeva: 2021. je godina za promjene

Sarajevo: Milorad Dodik ugostio Palmera i Eichhorst
05.07.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Clan Predsjednistva BiH Milorad Dodik primio je u posjetu pomocnika drzavnog sekretara u Kancelariji za Europu i Euroaziju Matthewa Palmera i direktoricu za Zapadnu Europu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Europskoj sluzbi za vanjske poslove Angelinu Eichhorst. Milorad Dodik, Matthew Palmer Photo: Armin Durgut/PIXSELL

I članovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH održali su sastanak sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara u Kancelariji za Evropu i Evro-Aziju Matthewom Palmerom i direktorkom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i človi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić primili su pomoćnika državnog sekretara u Kancelariji za Evropu i Evroaziju Matthewa Palmera, direktoricu za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinu Eichhorst, američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona i šefa Delegacije EU u BiH Johana Sattlera, prenosi Anadolu Agency (AA).

Član Predsjedništva Džaferović je po završetku sastanka kazao da je BiH zaista potrebna pomoć “prijatelja kako bismo rješavali važna pitanja oko kojih postoje prijepori u našoj zemlji”.

“Danas sam imao dva sastanka sa našim gostima. Jasno sam kazao da bilo kakva asimetrična rješenja kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva za mene nisu prihvatljiva. Ona su opasna i zato što ta asimetrična rješenja daju različit legitimitet, a shodno tome i autoritet i snagu članovima Predsjedništva BiH”, rekao je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao kako “asimetrija koja se predlaže nije nešto što je pametno, logično i prihvatljivo”.

I članovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH održali su danas u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu sastanak sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara u Kancelariji za Evropu i Evro-Aziju Matthewom Palmerom i direktorkom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst.

Eichhorst je nakon sastanka izjavila da je susret bio konstruktivan i da su s članovima Interresorne grupe razgovarali o suštinskim pitanjima.

Palmer je rekao da predstavnici ove grupe imaju i zadatak i obavezu, kao i predstavnici svih stranaka koji su članovi ove grupe, da rade na unapređenju izbornog zakonodavstva, da pojačaju njegovu nepristrasnost, transparentnost i da pojačaju povjerenje svih građana u izborni proces.

“2021. godina je godina da se provedu sve ove promjene. Neophodno je provesti i ograničene ustavne reforme koje bi omogućile i provedbu svih relevantnih presuda kako Evropskog suda za ljudska prava, tako i presuda Ustavnog suda BiH, a isto tako omogućila i neka tehnička unapređenja samog izbornog procesa”, rekao je Palmer.