BiH

16 dana aktivizma protiv nasilja

Pandemija teško uticala i na položaj žena žrtava nasilja u porodici

24/11/2020

Fondaciji "Udružene žene" od početka godine, do kraja oktobra javilo se 1.078 žena na SOS telefon

Pandemija koronvirusa posebno je teško uticala na položaj žena žrtava nasilja i potrebni su dodatni napori za pomoć i poboljšanje njihovog položaja, istakla je Lana Jajčević, pravna savjetnica u Fondaciji “Udružene žene”, javlja Anadolu Agency (AA).

U fokusu kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” ove godine je položaj žena sa iskustvom nasilja za vrijeme pandemije koronavirusa, odnosno isticanje značaja održavanja servisa podrške i pomoći dostupnih za žrtve nasilja.

Na konferenciji za novinare u Banjaluci Lana Jajčević istakla je da ova fondacija već 20 godina obilježava svjetsku kampanju koja počinje 25. novembra na Međunarodni dan brobe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava.

Bosiljka Bošnjak, pomoćnik ministra za porodicu u Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS, entiteta u Bosni i Hercegovini, istakla je da je normativno pravni okvir na području ovog entiteta poboljšan, jer su usvajanjem izmjena Zakona o nasilju u porodici RS sve radnje nasilja u porodici kvalifikovane kao krivično djelo.

Prema podacima iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS u prošloj godini zabilježen je povećan broj prijava u odnosu na 2018. godinu za 14,4 posto više. Naime, zaprimljeno je 1.178 prijava, prema kojima je nasilju izloženo 1.438 osoba. Prema evidencijama centara za socijalni rad na području RS-a od ukupno 1.146 zaprimljenih prijava nasilju je bilo izloženo 1.472 osoba, za 8,6 odsto više nego u 2018. godini. Prema riječima Bosiljke Bošnjak podaci su u prvih šest mjeseci ove godine su otprilike na prošlogodišnjem nivou.

Prema izvještaju Ministarstva porodice, omladine i sporta RS na osnovu podataka subjekata zaštite u 90 posto slučajeva počinioci nasilja su muškarci, a žrtve su uglavnom žene.

“Izvještaji koje su dostavila prekršajna odjeljenja osnovnih sudova pokazuju da je u toku 2019. pokrenuto 410, a završeno 270 postupaka, a da su najčešće izricane novčane kazne, u 117 predmeta, i uslovne preduze – u 88 predmeta, dok je izrečeno i 65 zaštitnih mjera i 19 hitnih mjera zaštite”, saopšteno je u izvještaju.

Iz Fondacije “Udružene žene” navode da su žene koje su žrtve porodičnog i partnerskog nasilja u povećanom riziku od nasilja jer mjere nalažu izolaciju u porodičnim domovima, koji za žrtve nisu uvijek sigurno mjesto i izolacija sa nasilnikom može uticati na smanjivanje mogućnosti za potraživanje pomoći i podrške.

“U tom smislu u ovoj godini bilježimo povećano obraćanje žena žrtava nasilja Fondaciji ‘Udružene žene’ za 20 odsto u odnosu na 2019. godinu i veći obim problema sa kojima su se susrele, dodatnu materijalnu krizu koja doprinosi nemogućnosti izlaska iz nasilne zajednicu i smanjenu dostupnost pomoći i podrške u lokalnoj zajednici”, istakli su iz Fondacije “Udružene žene”.

Amela Bašić Tomić, koordinatorica Sigurne kuće Banjaluka, rekla je da je od početka godine u sigurnu kuću zbrinutu 40 osoba, i to 16 žena i 24 djeteta.

“Najveći procenat žena trpio je kombinovano nasilje, odnosno bile su izložene fizičkom, psihičkom, ekonomskom i seksualnom nasilju, a u prosjeku je to trajalo od jedne do pet godina”, kazala je Amela Bašić Tomić.

Fondaciji “Udružene žene” od početka godine, do kraja oktobra javilo se 1.078 žena na SOS telefon. Osim toga u besplatno pravno savjetovalište za pravnu pomoć i podršku javilo se preko 200 žena, a Fondacija je pružila 421 uslugu materijalnu podršku obezbjeđenu koje su obezbjedili međunarodni donatori.

Tokom kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” koja počinje sutra iz Fondacije su najavili da će pokušati širu javnost upoznati sa teškom situacijom u kojoj su se našle žene žrtve nasilja uličnim akcijama i sa dva video spota koje će emitovati na televizijama i društvenim mrežama. Obzirom da apoteke i marketi sa mješovitom robom identifikovani kao mjesta na koja dolaze žene žrtve nasilja u kampanji će i na ovim lokacijama pokušati upoznati žene sa njihovim pravima i mogućnostima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.