Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kritikovala Dodika

Pandurević: Da, ovo je ANP i najveća izdaja RS-a od njenog postanka

dodik pandurevic

Ona je kazala da je Dodik ovim Programom reformi marginalizovao Republiku Srpsku i jasno naveo da su mu glavni spoljnopolitički cilj euroatlantske integracije, i da prihvata da radi u skladu sa ranije donesenim odlukama Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i Parlamenta BiH

– Od svog nastanka do danas Republika Srpska nije doživjela ovakav udarac i izdaju kao što je to sa ”Programom reformi BiH” kojim se nepovratno cementira put ulaska u NATO, jača Bosna i Hercegovina, a marginalizuje i slabi Republika Srpska kojoj se otimaju nadležnosti i gazi njena odluka o vojnoj neutralnosti, istakla je Aleksandra Pandurević, visoka funkcionerka SDS-a, javlja televizija BN.

Ona je kazala da je Dodik ovim Programom reformi marginalizovao Republiku Srpsku i jasno naveo da su mu glavni spoljnopolitički cilj euroatlantske integracije, i da prihvata da radi u skladu sa ranije donesenim odlukama Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i Parlamenta BiH.

– Nažalost, moramo reći : Da, ovo je ANP sa svih njegovih pet poglavlja! Ovim dokumentom aktiviramo program Akcionog plana za članstvo u NATO-u i već u narednu godinu-dvije dana možemo očekivati i poziv za punopravno članstvo u NATO-u koji će opet prihvatiti sam Milorad Dodik, rekla je Panurević.

Pandurević je ponovila da se Dodik dokumentom obavezao i na poštovanje člana 84. Zakona o odbrani koji kaže da će institucije BiH nastaviti raditi na aktivnostima za punopravno članstvo u NATO-u! Nigdje ni slova, ni u fusnoti nema o entitetima i Rezoluciji Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti, ali se zato sedam puta pominju ”euroatlantske integracije” kao cilj i čak 59 puta riječ ”NATO”!

– Dodik je pokazao i da je njegova priča o referendumu o NATO-u samo bacanje prašine u oči, jer je u ovom dokumentu naveo da će sve buduće odluke o NATO-u donositi isključivo Predsjedništvo BiH i Parlament BiH! Dakle, sam on će, prije isteka ovog mandata, kao što je glasao za ovaj za srpski narod izdajnički Program reformi, glasati i za ulazak u NATO! Ovim dokumentom je razvlastio Narodnu skupštinu i uzeo joj mogućnost raspisivanja referenduma o ulasku u NATO! S druge strane, kakav može biti ishod referenduma na nivou BiH, sem isti kao i 1.mata 1992, istakala je Aleksandra Pandurević.

Ona je kazala da je neshvatljivo da se čak i u dijelu ”Saradnja sa susjedima” navodi da će u fokusu te saradnje biti ”euroatlantske integracije” i da ćemo izgleda, po Dodiku, sa Srbijom sarađivati tako što će Srbi iz Republike Srpske ići na Kosovo da ga otimaju od Srbije!

– Nerazumno je da je sve ovo prihvatio u momentu kada Srbija najavljuje novu deklaraciju o vojnoj neutralnosti, naglasila je Pandurević.

– Zapanjujuće je da se Dodik toliko osilio, pa je ovim dokumentom obećao i knjiženje parspektivne vojne imovine na BiH, a od Republike Srpske otima novac od prodaje neperspektivne vojne imovine i daje ga Oružanim snagama da bi bile kompatibilne sa NATO-om. I da se ogoli do kraja, narodu je obećavao ukidanje Suda i Tužilaštva BiH, a NATO-u obećava Apelacioni sud na nivou BiH i mješovitu specijalizovanu jedinicu za spašavanje. Dakle, Republika Srpska ostaje i bez nadležnosti u oblasti civilne zaštite, zaljučila je Pandurević.